Byggplatser lockar inbrottstjuvar, så här sätter du stopp redan från byggstart - Svenska Alarm

Byggplatser lockar inbrottstjuvar, så här sätter du stopp redan från byggstart

I pandemins spår ses fortfarande effekterna av att människor vill bo större. Statistiken visar att ökningen av ny- och ombyggnationer ökade i och med pandemins början och är nu på rekordhöga nivåer. Det visar sig också att alla byggplatser, både nybyggen och renoveringar, löper högre risk att utsättas för inbrottsförsök. Främsta orsakerna är att risken att åka fast är lägre än vid inbrott på vanliga bostäder, dessutom är andrahandsvärden på stöldgodsen högre när vitvaror eller annan utrustning är oanvända och ibland även ouppackade. Nedan följer några värdefulla tips på inbrottsförbyggande åtgärder som vi på Svenska Alarm ser som extra viktiga vid ny- och ombyggnationer.

  • Se till att huset får riktiga dörrar med kvalitetssäkrade lås installerade så tidigt som möjligt under byggprocessen.
  • Installera ett professionellt larmsystem och kameraövervakning, det finns mobila lösningar just för byggarbetsplatser (Larmväska, hos Svenska Alarm)
  • När leveransen av vitvaror och andra dyrbara inventarier sker bör det vara så nära inflyttning som möjligt. Det är också av stor vikt att ta bort allt emballage kring varorna och göra sig av med det. Det blir då svårare för tjuvarna att smidigt ta med sig varorna, dels blir varorna mindre värda på svarta marknaden.
  • Undersök möjligheterna att gå samman med grannar som också bygger att hyra in bevakning av väktarbolag eller att själva bevaka huset vid kritiska perioder, som exempelvis när vitvaror eller annat stöldbegärligt levereras.
  • Grannsamverkan är alltid ett bra sätt att förebygga inbrott. Ta därför kontakt med grannar som redan flyttat in i området.
  • Se till att det inte går att backa upp bilar ända intill huset. En längre sträcka att bära godset försvårar för tjuvarna.

Publicerad

Förebygga brott, Nyheter, Säkerhetstips

Gör som 23,846 andra och få bra tips varje månad

Signa upp till vårt nyhetsbrev