Antal inbrott minskar – 2020 går mot rekord - Svenska Alarm

Antal inbrott minskar – 2020 går mot rekord

Brottsförebyggande rådet, Brå, presenterade i april positiva siffror – under 2019 anmäldes 14 procent färre bostadsinbrott jämfört med föregående år. Enligt preliminär statistik går april månad år 2020 mot ett nytt rekord med 22 procent färre bostadsinbrott jämfört mot samma månad 2019.

– Det är såklart en väldigt glädjande trend, fler kan känna sig trygga i hemmet. Genom ett aktivt säkerhetstänk och arbeta förebyggande gör du det svårt för tjuven, säger Niklas Halldén på Svenska Alarm.

Under 2019 anmäldes 14 700 bostadsinbrott, vilket är en minskning med 14 procent mot föregående år. Flest inbrott sker i villor, men även lägenheter är utsatta.

Trenden har varit positiv de senaste tio åren, där bostadsinbrott minskat med hela 26 procent mellan 2010–2019.

2020 är ett speciellt år

Enligt BRÅ minskade bostadsinbrotten med hela 22 procent i april jämfört med samma månad föregående år. Till SVT Nyheter säger Damir Celebic, verksamhetsutvecklare för mängdbrott vid Nationella operativa enheten, att detta troligen är en konsekvens av den pågående covid-19-pandemin, även om det är för tidigt att dra några säkra slutsatser.

”Folk är hemma mer och det är försämrade möjligheter för internationella brottsnätverk att begå stölder och förflytta sig runt i Europa. De två sakerna tillsammans borde påverka”, säger Damir Celebic till SVT Nyheter.

Nu är ett bra tillfälle att se över hus och säkerhet – november den månad då flest inbrott sker

Historiskt sett är november den månaden då flest villainbrott sker, följt av oktober och december. När sommarmånaderna går mot sitt slut och pandemin förhoppningsvis börjar se en nedåtgående trend kommer allt fler att börja röra sig bort från hemmet igen. Då är det viktigt att hemmet är skyddat.

– Nu är ett bra tillfälle att titta till huset eller lägenheten. Många har tagit tillfället i akt och renoverar, då kan man samtidigt se över låsen till dörrar och fönster. Att starta grannsamverkan är väldigt bra och som bevisat förebygger inbrott. Ett modernt larm är såklart en bra trygghetsåtgärd, tänk på att alla våningarna i huset ska vara larmade, gärna garaget också, säger Niklas Halldén medgrundare av Svenska Alarm.

Kort fakta:

  • Under 2019 anmäldes 14 700 bostadsinbrott, en minskning med 14 procent mot föregående år.
  • Totalt anmäldes 8 670 inbrott i villor och radhus 2019
  • Totalt anmäldes 5 990 inbrott i lägenheter 2019
  • Få bostadsinbrott uppklaras, drygt 5 procent av totalt antal handlagda brott

Källa: brå.se

Publicerad

Inbrottsstatistik

Gör som 23,804 andra och få bra tips varje månad

Signa upp till vårt nyhetsbrev