Att filma tjuven är okej, men tänk efter innan du delar filmen till andra - Svenska Alarm

Att filma tjuven är okej, men tänk efter innan du delar filmen till andra

Hemlarm med kamerabevakning blir allt vanligare. Både filmkvalitet, överföringsteknik och lagringsmöjligheter har snabbt blivit både billigare och bättre vilket gjort att många valt att sätta upp kameror utanför dörren, i trädgården och vid förrådet. Men det finns saker man bör tänka på före man sprider filmer och bilder på tjuven till sina grannar.

”Håll gärna lite utkik efter två killar i blå dunjackor som gick och spanade in bland förråden sent inatt.”

Många som bor i ett radhusområde eller villakvarter känner igen den här typen av uppmaningar som dyker upp i den gemensamma Facebookgruppen. Grannsamverkan genom sociala medier har blivit ett populärt sätt att hålla koll på sitt grannskap. Men ämnet är inte helt okontroversiellt. Vissa menar att det snarare stärker känslan av otrygghet och att det finns risk för att det utvecklas till rena medborgargarden, medan andra tycker att det är ett självklart sätt att tillsammans skapa trygghet i kvarteret.

Att sprida signalement på misstänkta i sociala medier är fullt lagligt, men det blir allt vanligare att textuppmaningarna även innehåller foton eller videosekvenser från en övervakningskamera och där ska man vara försiktig.

Att sätta upp kamerabevakning på sin tomt kräver inga särskilda tillstånd så länge man endast filmar i sitt hus eller inom sin tomtgräns och under förutsättning att det finns tydlig skyltning. Att däremot dela ett foto eller en filmsekvens på sociala medier, där en persons ansikte eller andra detaljer gör att den kan identifieras, kan till och med vara olagligt – även om filmen fångat en tjuv på bar gärning. I värsta fall kan det sluta med att tjuven går fri medan du själv blir polisanmäld för förtal.

Vi rekommenderar därför i första hand att alltid anmäla eventuell brott till Polisen och ge dem tillgång till allt inspelat material. Då vet du att det är i trygga händer och du behöver inte oroa dig för att själv ha gjort något olagligt.

 

Vi på Svenska Alarm erbjuder kamerabevakning med högupplöst film. Du kan själv ställa in när du vill att filminspelningen ska starta, exempelvis genom rörelsedetektor och hur länge du vill spara filmmaterialet. Kamerabevakning är ett mycket bra sätt att ha full koll på ditt boende eller företag. Alltifrån varför en soptunna har vält till varför det ligger fimpar på altanen kan kamerabevakningen enkelt ge dig svar på. Men kom ihåg att det alltid är du som ansvarar för det filmade materialet. Kontakta oss så berättar vi mer om hur du kommer igång med professionell och säker kamerabevakning.

Publicerad

Användartips larm, Förebygga inbrott, Säkerhetstips

Gör som 23,865 andra och få bra tips varje månad

Signa upp till vårt nyhetsbrev