Tre tips – så skyddar du hemmet under semestern - Svenska Alarm

Tre tips – så skyddar du hemmet under semestern

Sommaren är äntligen på ingång och därmed också semestern. Tyvärr innebär semesterperioden även högsäsong för inbrottstjuvarna, år 2020 gjordes det under sommarmånaderna cirka 100 inbrott i bostäder och fritidshus i Sverige, varje dygn! Det finns dock saker du kan göra för att försvåra för tjuven, och skydda ditt hem. Här är tre användbara tips.

1. Det ska se ut som att du är hemma

Det enklaste sättet att få en inbrottstjuv att inte välja just ditt hem är att få det att se ut som att du är hemma. De flesta inbrottstjuvar rör sig i området en period innan själva inbrottet för att ta hitta det ”bästa” målet, och det de letar efter är ett hus där ingen verkar vara hemma. Här är en checklista med enkla åtgärder:

  • Dra inte för gardiner och persienner
  • Be en granne klippa gräset, vattna blommorna, ta in posten och parkera sin bil på garageuppfarten
  • Installera utelampor med rörelsesensorer
  • Installera digitala timers som sätter på och stänger av lamporna i huset
  • Städa inte bort alla barnens leksaker från framsidan, låt det se ut som att det när som helst skulle kunna springa ut ett gäng barn och börja leka

2. Grannsamverkan förhindrar inbrott

Förutom att kunna hjälpa till med att klippa gräs och vattna blommor kan grannar förhindra inbrott på andra sätt. Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att brottsligheten minskade med mellan 16 och 26 procent efter att insatser för grannsamverkan satts in i olika bostadsområden. I deras intervjuundersökning med personer som begått inbrott svarade 19 av 20 av förövarna att de helst undvek områden med grannsamverkan, eftersom det ökade risken att bli upptäckt.

  • Social kontroll. När alla känner varandra i området vet också alla vem som inte bor där — mångas vaksamhet blir ett effektivt skydd.
  • Trygg miljö. När de boende trivs i miljön rör de sig ofta mer ute, vilket ökar möjligheten att upptäcka brottslingar.
  • Nätverket. Den ökade sociala kontakten mellan grannarna kan göra området lugnare och minska eventuell brottslighet.

3. Installera ett uppkopplat larmsystem

Risken att drabbas av inbrott är enligt Polisen tre gånger lägre för den som har ett hemlarm. Installera ett godkänt larm som är uppkopplat till en larmcentral. Med ett hemlarm från Svenska Alarm får du också direkt veta via en app om larmet satts i gång, och bilder från kameradetektorn.

Svenska Alarm är en av polisen godkänd larminstallatör, har certifikat för behörig ingenjör inbrottslarm och är auktoriserad medlem i branschorganisationen Säkerhetsbranschen. Våra hemlarm rekommenderas av SSF Stöldskyddsföreningen och är certifierade av Svensk Brand- och Säkerhetscertifiering (SBSC).

Läs mer om våra hemlarm

Publicerad

Förebygga inbrott

Gör som 23,859 andra och få bra tips varje månad

Signa upp till vårt nyhetsbrev