Avskräck tjuvarna med Märk-DNA | Svenska Alarm

Avskräck tjuvarna med Märk-DNA

Märk-DNA är en typ av osynlig stöldskyddsmärkning som polisen rekommenderar som komplement till ett godkänt larmsystem och andra inbrottsskyddande åtgärder. Märkningen används på enskilda stöldbegärliga ägodelar både i brottsförebyggande syfte och vid brottsutredning för att knyta upphittade föremål med dess ägare. Metoden har testats på flera platser i Sverige och resulterat i att bostadsinbrotten i testområdena minskat avsevärt.

– Märk-DNA är ett enkelt, billigt och bra komplement till hemlarm för de som vill känna sig extra säkra, säger Niklas Halldén, behörig ingenjör inbrottslarm och grundare av Svenska Alarm.

 

Så funkar det

Märk-DNA är ett syntetiskt framställt DNA som penslas på värdesaker likt nagellack. Varje DNA-märkning har en unik kod som registreras och lagras tillsammans med ägarens identitet i DNA-leverantörens databas. Skulle en stöld eller ett inbrott ske kan upphittade föremål spåras tillbaka till ägaren. Märkningen gör det också möjligt för polisen att binda eller fälla brottslingar. Märkningen är mycket svår att avlägsna och håller i minst 5 år. Exempel på föremål att märka är smycken, barnvagn, elektronik och sportutrustning.

Dekaler skrämmer tjuvarna

Det är viktigt att sätta upp dekaler på fönster och vid dörrar som indikerar att hemmet använder märk-DNA som stöldskyddsmärkning. Dekalerna avskräcker tjuvar effektivt, det visar ett projekt gjort i Staffanstorp där tekniken testades i stor skala. På ett år minskade inbrotten med 37 procent.

Publicerad

Förebygga inbrott

Gör som 23,804 andra och få bra tips varje månad

Signa upp till vårt nyhetsbrev