Äntligen grillsäsong - Här är allt du behöver veta för en säker sommar

Äntligen grillsäsong – här är allt du behöver veta för en säker sommar

Fram med grönsakerna, köttet, spetten och marinaden, äntligen är grillsäsongen här! Men med grill kommer ansvar. Här är alla tips du behöver för en säker sommar.

Under sommarmånaderna är det viktigt att hålla koll på om du faktiskt får grilla. Det händer att eldningsförbud utfärdas när brandrisken i naturen är stor på grund av torka och innebär ett visst förbud mot öppna lågor utomhus. Länsstyrelsen eller kommunen där förbudet gäller meddelar om det avser alla öppna lågor eller bara vissa. Kontrollera på din kommuns hemsida vilka regler som gäller för trädgårdsgrillar.

Se till att välja en bra plats för att minska brandrisken. Ställ grillen på ett plant underlag, långt ifrån husvägg, staket och annat brännbart. Använder du gasol så är det viktigt att placera gasolbehållaren en bit från grillen i skugga. Lämna aldrig grillen obevakad.

En brandsläckare är alltid bra att ha i närheten. Grillar du långt från hemmet kan man enkelt plocka med en brandfilt, för extra säkerhet.

Många bränder uppstår efter avslutad grillning, se därför till att avsluta säkert. Rengör grillen efter användning då fettavlagringar kan fatta eld. Låt den sedan stå ute med locket på tills nästa grillning. Används kol är det viktigt att ta hand om det på ett säkert sätt. Låt askan svalna i minst sju dagar och lämna sedan in det till närmaste återvinningscentral.

Säkra grillsäsongen ytterligare genom att installera ett effektivt brandvarningssystem. Skulle en olycka ske så blir du uppmärksammad och hinner då agera i ett tidigt skede. Det bör finnas minst en brandvarnare på varje våning och per 60 kvm boyta. Svenska Alarm erbjuder ett smart, uppkopplat brandlarm som hjälper dig att grillsäkra hemmet i sommar.

Publicerad

Säkerhetstips

Gör som 23,794 andra och få bra tips varje månad

Signa upp till vårt nyhetsbrev