Brandsläckare som är 60 % effektivare - Svenska Alarm

Brandsläckare

Om olyckan är framme och det börjar brinna är det viktigt att en brandsläckare hemma. Upptäcks branden i ett mycket tidigt skede kan det kanske till och med räcka med att hälla på vatten eller kväva branden med hjälp av en brandfilt.

 

Alla hem ska ha en brandsläckare

Ett hemlarm är väl värt att komplettera med en brandsläckare. En dag kan det vara din viktigaste ägodel. Att vara medveten om att en brand kan bryta ut i hemmet och förbereda sig därefter är en bra början för en effektiv brandberedskap.

 

Olika typer av brandsläckare

I de fall detta inte räcker kan du behöva använda en handbrandsläckare. Den har begränsad kapacitet, men fungerar utmärkt innan branden hunnit ta sig för mycket. Innehållet räcker i cirka 10 till 30 sekunder beroende på vilken typ av släckare det är samt hur den används. De olika typer av handbrandsläckare som finns är:

  • vatten (släcker trä, papper, textilier)
  • skum (släcker trä, papper, textilier, vätskor, oljor)
  • pulver (släcker trä, papper, textilier, vätskor, oljor, elutrustning)
  • kolsyra (släcker vätskor, oljor, elutrustning)

 

6 kg pulverbrandsläckare

För bostäder rekommenderas en 6 kilos pulversläckare eftersom den är effektiv mot alla typer av bränder och relativt lätt att hantera. Innan du köper en handbrandsläckare kan du få tips och råd av räddningstjänsten om vilken brandsläckare som passar bäst i ditt hem, din husvagn, din båt eller i bilen. Förutom att du har en handbrandsläckare hemma är det viktigt att du vet hur du ska hantera den innan det börjar brinna. Läs bruksanvisningen och lär dig hur släckaren fungerar.

 

Pulversläckare med ABC-pulver

Svenska Alarm säljer en snygg allround släckare som släcker de flesta typer av bränder:Brandsläckare är ett bra komplement till ditt hemlarm, inbrottslarm och villalarm

A – organiska material
B – brännbara vätskor
C – gasbränder
i tillägg elektriska anläggningar upp till 1000 V

 

Fördelar med 6 kg ABC brandsläckare

• Täcker de flesta typer av bränder.
• Extremt effektivt även vid användning av små mängder pulver.
• Lätt att använda även för personer som aldrig har använt en brandsläckare innan.
• Brandsläckaren med bäst räckvidd.
• Högsta effektklass inom alla brandklasser.
• Tål temperaturer från – 30 oC till + 60 oC.

 

Att hantera en brandsläckare

En brandsläckare ska vara utformad så att den är lätt att använda även för personer som aldrig använt en brandsläckare. Hör du ett brandlarm eller ser en brandutveckling så använd brandsläckaren. Inta en låg kroppsställning när du sprutar släckmedlet mot elden. Börja spruta i utkanten av elden. Rör sedan strålen in mot elden. Du själv ska alltid stå bakom brandsläckaren. Om det går så flytta dig runt branden så att du släckare ordentligt.

 

Vad säger lagen om svart och vit brandsläckare

Den Europeiska standarden (SS- EN3 )för brandsläckare säger att en brandsläckare skall vara röd. Därför får denna brandsläckare endast finnas i hemmamiljö och ej i offentliga miljöer som sjukhus, hotell, kontor m.m. I dessa miljöer är den röda färgen ett krav pga. det inlärda signalvärde som finns i en röd brandsläckare.

Publicerad

Förebygga brand

Gör som 23,794 andra och få bra tips varje månad

Signa upp till vårt nyhetsbrev