Brandvarnare - larmar en larmar alla - Svenska Alarm

Brandvarnare

Den vanligaste dödsorsaken i samband med bränder är förgiftning till följd av brandröken och inte själva elden vilket gör brandvarnaren till en väldigt bra och billig livförsäkring. För bästa skydd bör du ha minst en brandvarnare per våningsplan. Dessa kopplas ihop med ditt hemlarm, inbrottslarm och villalarm.

 

Brandvarnartips:

  • Skaffa ett uppkopplat brandlarm så får du ett meddelande när det är dags för batteribyte.
  • Kontrollera att den fungerar minst en gång i kvartalet och när du varit hemifrån en längre tid.
  • Rengör en gång om året från utsidan med dammsugare eller använd tryckluftsspray på tub.
  • Byt ut brandvarnaren efter 8–10 år. Den har begränsad livslängd.
  • Testa brandvarnaren genom att trycka in testknappen eller håll ett nysläckt stearinljus under brandvarnaren.

 

Brandlarm

Brandvarnare bör vara ett komplement till ditt hemlarm, inbrottslarm och villalarm.

Uppringt brandlarm är ett populärt brandskydd. Vid eventuell brand ringer brandlarmet upp dig för att brandkår snabbt skakunna tillkallas. Det här brandlarmet kopplas ihop med ditt hemlarm och kan utökas med flera optiska brandvarnare.

 

Joniserande och optisk brandvarnare

Det finns två typer av brandvarnare: Optisk och Joniserande. En joniserande brandvarnare benämns ofta som en ”vanlig” brandvarnare och är den variant de flesta har hemma. Det som skiljer de två är att joniserande varnar på varm osynlig rök från t.ex. en öppen eld. Den optiska varnar på kall synlig rök från t.ex. en smältande plast. Rekommenderat är att man därför har båda dessa brandvarnare i sitt hem.

 

Seriekopplade brandvarnare

Tänk på att stängda dörrar och störande ljud kan göra det svårt att höra brandvarnaren från alla sovrum. I en stor lägenhet eller villa med flera sovrum och flera våningar bör därför flera ihopkopplade (seriekopplade) brandvarnare installeras för bästa skydd.

 

Placering av brandvarnare för bästa skydd

Eftersom brandröken stiger uppåt bör brandvarnaren sitta i taket med ett fritt utrymme på minst 60 centimeter runt omkring. Placera aldrig brandvarnaren i närheten av ventilationsöppningar eller i exempelvis kök eftersom en sådan placering kan leda till falsklarm.

Publicerad

Förebygga brand

Gör som 23,804 andra och få bra tips varje månad

Signa upp till vårt nyhetsbrev