Brandvarnarens dag - Svenska Alarm

Brandvarnarens dag

Idag den 1a december är det brandvarnarens dag. Så låt oss uppmärksamma betydelsen av brandskyddet. Förr pratades det om att man skulle byta batteri i brandvarnaren på den här dagen. Och visst kan det vara en god ide för alla som har gamla brandvarnare. För Svenska Alarm´s kunder som har smarta larm med inkopplade brandvarnare så ser larmsystemet till att upplysa användaren om när det är dags för ett batteribyte – det tycker vi är riktigt smart!

 

Brandvarnarens dag

 

Brandvarnaren är en del av brandkyddet

Ett komplett brandskydd består av flera delar. Ofta pratar man om ett brandsäkert hem. Minst en brandvarnare per 60 kvadratmeter, en per rum, och en per våning är några riktlinjer som går att använda. Idag på brandvarnarens dag är det dags att du placerar ut dina brandvarnare som fortfarande ligger på byrån. För så är det tyvärr på många ställen där folk brinner inne så finns där brandvarnare i rummen men som inte fungerar.

Ta tillfället i akt. Idag på brandvarnarens dag kan man se över sitt kompletta brandskydd och införskaffa en brandsläckare, 6 kg pulver fungerar bra, en per våning är rekommendationen. Brandsläckaren har du för att släcka bränder med. Sover du på övervåningen och måste ta dig ner i en brinnande trappa kan brandsläckaren vara din räddning. För mindre bränder rekommenderar vi att du använder dig av en brandfilt. Den är enkel att använd och  gör inte någon skada på din inredning. För flammor upp från en gryta är ett brandspray bra, alltså ett spray speciellt framtaget för att användas i köket för att släcka bränder.

 

Brandlarm med brandvarnare

För företag, kyrkor, församlingshem kan det vara bra med ett utrymningslarm. Det är ett speciellt larm som har funktionen brandindikering. Likt ett smart larm är rökdetektorerna inkopplade till ett larmsystem. Det finns unika lösningar med hyreshusfunktionen gör att ett utrymningslarm passar utmärkt att installera i flerfamiljshus och hyreshus. Är ni en bostadsrässföreningen (brf) som söker efter en smart lösning, kolla då in den här sidan om utrymningslarm.

 

Brandvarnarens dag startade 1999

I Sverige infaller brandvarnarens dag 1 december 2012 men dess popularitet och framförallt viktiga betydelse för att förebygga bränder har gett den stor spridning. I Sverige har brandvarnarens dag funnits sedan 1999.

Publicerad

Förebygga brand

2 kommentarer

  1. Bernie U. Rowe skriver:

    En helt annan typ av larm är trygghetslarmet. Trygghetslarmet är till för att ge trygghet åt till exempel äldre, för att dessa ska kunna kalla på hjälp om något inträffar dem i hemmet. Det kan till exempel handla om att de ramlar och inte kan ta sig upp, eller liknande. En viktig sak att komma ihåg med larm är dock att de inte skyddar mot olyckan. Inbrottslarmet kan givetvis avskräcka en tjuv, men brandlarm gör inte att det inte börjar brinna och trygghetslarm gör inte att mormor inte ramlar, det de däremot gör är att uppmärksamma oss på dessa saker och på så sätt skyddar de oss.

    • ugglan skriver:

      Ja det har du helt rätt i och tack vare den nya tekniken kan vi snabbare få reda på vad som hänt för att kunna göra något åt det.

Gör som 23,794 andra och få bra tips varje månad

Signa upp till vårt nyhetsbrev