Brott mot äldre fula knep används - Svenska Alarm

Brott mot äldre

De äldre i samhället är en utsatt grupp för brott. För stöld i bostad löper äldre 70 procents större risk att utsättas enligt polisen i Västra Götalandsregionen. Låt oss uppmärksamma dig på några kända knep för att lura just äldre personer.

 

Bedragaren tar personlig kontakt med offret

Brott mot aldre

Det finns lika många olika trick för att lura äldre som det finns bedragare. Men oftast brukar tjuven försöka ge intrycket av att vara ute i ett seriöst ärende.

Personer som gör hembesök ska ALLTID legitimera sig för att motverka brott av denna typ. För att ge dig en blick av hur det kan gå till har vi valt att presentera några varianter som varit återkommande senaste tiden.Bedragaren tar personlig kontakt med offret

 

”Hemtjänsten”

Det här är en vanlig variant och kontakt tas för att utredda behovet av hemtjänst. Väl hemma hos den äldre förpassas uppehålls personen medans en medbrottsling rensar bostaden på värdesaker. Tjuven kan också uppge sig vara hantverkare utsänd av hyresvärden eller liknande.

 

”Hälsokontroll”

En kvinna, för det är oftast en kvinna som tar kontakt, ringer i förväg eller kommer direkt hem och knackar på dörren. Hon förklarar att hon är från sjukvården och behöver komma in för att ta blodtrycket. Den äldre får lägga sig ner under tiden och vila i sängen. Under tiden kan kvinnan själv eller med en medbrottsling röra sig fritt och stjäla i bostaden.

 

”Grattis – du har vunnit”

Brottsoffret blir kontaktat med den goda nyheten att de vunnit en tävling. Ett vanligt pris är en matta och för att se att färgen passar behöver de komma hem och prova mattan i bostaden. De har mycket riktigt med priset när de kommer men när de får komma in passar de även på att stjäla allt av värde.

Publicerad

Förebygga inbrott

Gör som 23,807 andra och få bra tips varje månad

Signa upp till vårt nyhetsbrev