Förebygg inbrott -41 tips | Använd ditt hemlarm bättre Förebygg inbrott -41 tips | Använd ditt hemlarm bättre
Våra produkter för hemmet

Ett uppkopplat larm som ger dig full kontroll över ditt hem. Med vår smarta app håller dig ständigt uppdaterad.

Kamerabevakning med högupplösta kameror som streamar live-video till din app.

Rökdetektorer som pratar med varandra ger ett effektivt skydd vid brand.

För dig som redan har utrustningen och vill ansluta till larmtjänst.

Batterier, brickor och andra tillbehör beställer du enkelt i vår webbutik.

Kom igång!

Räkna ut hur mycket pengar du kan spara genom att äga ditt larm. Allt du behöver göra är att svara på fyra enkla frågor!

Träffa några av alla våra nöjda kunder.

Redo för ett nytt larm?

Fyll i ditt telefonnummer för prisförslag. Någon av våra trevliga medarbetare återkommer till dig inom kort.

Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Våra produkter för företag

Ett uppkopplat larm som ger dig full kontroll över din arbetsplats. Med vår smarta app håller du dig ständigt uppdaterad.

Kamerabevakning med högupplösta kameror som streamar live-video till din app.

Ett portabelt larm som är perfekt för byggarbetsplatser och evenemang.

För dig som redan har utrustningen och vill ansluta till larmtjänst.

Batterier, brickor och andra tillbehör beställer du enkelt i vår webbutik.

Kom igång!

Räkna ut hur mycket pengar du kan spara genom att äga ditt larm. Allt du behöver göra är att svara på fyra enkla frågor!

Redo för ett nytt larm?​

Fyll i ditt telefonnummer för prisförslag. Någon av våra trevliga medarbetare återkommer till dig inom kort.

Detta fält är dolt när formuläret visas
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Svenska Alarm

Den nya generationens larmbolag.

Vi tar hand om allt ifrån uppsägning och nedmontering av ditt gamla larm till installation och driftsättning av ditt nya.

Vi tar hand om allt ifrån uppsägning och nedmontering av ditt gamla larm till installation och driftsättning av ditt nya.

Vi tar hand om allt ifrån uppsägning och nedmontering av ditt gamla larm till installation och driftsättning av ditt nya.

Bli en del av Svenska Alarm.

Senaste nytt
41 tips mot inbrott

Förebygg inbrott – 41 tips för hemmet och hemlarmet

Med våra 41 tips för att minska risken för inbrott kommer du långt för att säkra att tjuven inte ens går in i ditt hem. Förutom förbyggande åtgärder kommer vi även diskutera, hemlarm, villalarm och inbrottslarm – för du har väl redan ett sådant? – Slutåtgärden för att säkra ditt hem!

Läs gärna även om vårt egna certifierade och godkända hemlarm här.

Dagarna då man lugnt kunde lämna dörren på glänt när man gick på kaffe hos grannen är länge förbi. Risken att förlora ägodelar, frid och trygghetskänsla är en konstant verklighet i dagens samhälle. Det gäller att anpassa sin livsstil åt detta tråkiga faktum. De goda nyheterna är att det finns många tips och strategier för att minimera risken för ett inbrott, både med förebyggande åtgärder du själv kan göra men också genom att anlita ett proffs och installera ett riktigt villalarm eller inbrottslarm.

Under första halvåret 2018 anmäldes det i landet 4 860st inbrott i villor och radhus, samt 3 540st inbrott i lägenheter. De sistnämnda är enligt statistiken lika utsatta året om, medan villainbrotten har en mer säsongbetonad prägel: Oftast händer de i november, december och oktober, i den ordningen.

År 2017 var det 22 600 bostadsinbrott i Sverige som anmäldes och enligt NTU så var det ca 80 000 svenska som under 2017 sa att de utsattes för ett bostadsinbrott. 80 000 stycken per år innebär att över en persons livstid á 80 år sker det 6.4 miljoner inbrott, här kan ni läsa mer om statistiken från BRÅ. Med ca 10 miljoner invånare i Sverige så innebär det att under en persons hela livstid sker det alltså lite drygt ett halvt inbrott per person. Detta är sorgsen läsning och något vi får se som ett totalt misslyckande. Så otryggt ska vi inte behöva leva och ett inbrott ska inte behöva drabba var och varannan person. Vi hoppas att vårt eget jobb och inte minst de satsningar Sveriges regering kontinuerligt gör kan förebygga och minska detta, det är verkligen hög tid!

Här nedan få du goda råd från riktiga experter som polisen och företag, oss själva som jobbar professionellt med det och får ta del av 40 förebyggande åtgärder samt läsa om villalarm, inbrottslarm och hemlarm. Är du redan nu intresserad av att ett nytt larm så kontakta oss idag så guidar vi dig framåt.

 

Kontakta oss idag

 

Hemlarm mot inbrottstjuvar

 

Goda vanor – Alltid låsta dörrar, dekaler för hemlarmet & stegar undanlagda

Tjuvarna kommer aldrig att försöka ta sig in någonstans utan att först undersöka situationen kring ditt hem och ditt inbrottslarm och det är viktigt att de tidigt får en magkänsla att just ditt hem är svårt att bryta sig in i. De ska få en tidig känsla av att du medvetet gör mycket för att säkra upp hemmet.

  1. Ha som vana att alltid låsa dörrar och fönster även när du är hemma.
  2. Klistra varningsdekaler om hemlarm och MärkDNA på synliga ställen.
  3. Göm INTE extranycklar någonstans utomhus – även det smartaste gömstället kan upptäckas. Under mattan, i blomkrukan, bakom knuten? – Det är gamla klassiker som tjuven alltid kommer att kolla och tjuven kan alltid lyckas se dig plocka upp nyckeln även om du tror du har hittat det hela perfekta gömstället.
  4. Om tonåringen kan smita ut mitt i natten, kan tjuven komma in samma väg när ingen är hemma – så se till att trädgrenarna inte når fram till balkong eller fönster.
  5. Stegar och andra klätterställningar ska vara undanlagda och fastlåsta.

 

Bortrest? Lita inte bara på inbrottslarmet – Det ska se bebott ut

Att tjuvar passar på när ingen är hemma är ingen nyhet. Det är därför viktigt att du gör det så svårt som möjligt för den obehörige att veta när och hur länge ditt hus ska stå tomt. Detta är första steget i att förebygga inbrottet, och det innebär stor uppmärksamhet på små detaljer. Du vill aldrig förlita dig bara på ditt inbrottslarm eller villalarm utan alltid till så att inbrottstjuven inte ger sig på ditt hem från början. Så är du borta från hemmet ärt det viktigt att fortfarande låta det se ut som om någon är hemma.

 

  1. Ett välstädat hus ser fint och fridfullt ut – och ganska obebott om den som kikar in genom fönstret får se samma rena diskbänk och slokande blommor i vasen som i förrgår.
  2. Ska du vara bortrest under dagen? Lämna en kopp kaffe och några skorpor på ett fat på bordet.
  3. Fixa lampor som du kan programmera så att de släcks och tänds vid oregelbundna tidpunkter när det är mörkt ute. Digitala timers och timers med app har ofta möjligheter att bara köra igång ett slumpmässigt (random) program.
  4. Radion är också ett bra trick: låt den gå med timer så att det verkar som om någon är hemma.
  5. Inbrottslarm kombineras med grannsamverkanInstallera rörelsekänsliga utomhusljus, som tänds automatiskt om någon kommer för nära.
  6. Har du barn? Lite utspridda leksaker gör inget ont, och tvätten som hänger på linan ger också intrycket av att huset inte står tomt.
  7. Töm brevlådan – kan inbrottstjuven se att brevlådan inte är tömd på många dagar är det ett solklart tecken för tjuven att det är fritt fram

 

Ett bebott hem är i konstant förändring

Ett varningens ord: Ska du vara bortrest under fler dagar kan ovannämnda skyddsmetoder i värsta fall hjälpa en uppmärksam tjuv om du istället gör detta halvdåligt och på ett uppenbart sätt visa att du är borta från hemmet. Sätter du bara vissa lampor på exakt timer och han ser exakt samma mönster på lamporna och du inte får hjälp med att tömma morgontidningen som bildar en stor hög framför dörren så blir det istället en indikator för att det är fritt fram för tjuven. Så det är även viktigt att det inte ser likadant ut dag efter dag, och det är här som ännu ett viktigt faktum i skyddet kommer in:

Prata med dina grannar eller vänner och familj om hur ni kan hjälpa varandra att lura tjuven:

  1. När du reser bort kan grannbarnen kanske komma in och leka en liten stund på din gård, sprida ut leksakerna på nya sätt.
  2. Förutom ett villalarm måste det se bebott utEn överfull brevlåda är ett säkert tecken på att familjen är bortrest – kan grannen kanske bära in din post?
  3. Spår i snön under vintermånaderna som är årstiden då flest inbrott sker: Lite spår i gruset eller snön kan göra mycken nytta. Be grannen att köra sin bil några gånger på din infart, skotta lite snö eller bara ta ett par promenader upp till din dörr för att lämna spår efter sig.
  4. Klipp gräsmattan. Någon ivrig ungdom i grannskapet kanske uppskattar några extra slantar som betalning för att de klipper din gräsmatta och vattnar blommorna under en längre bortvaro på sommaren?
  5. Be grannar slänger en del av sina sopor i din soptunna så det ser använt ut.
  6. Kan grannarna då och då parkerar sina bilar i ditt garage? Det gör också mycket för det ”bebodda” intrycket.
  7. Be någon att bo hos dig. Det bästa sättet att få huset att se bebott ut är att faktiskt be någon flytta in under tiden du är borta. Någon som gärna vill flytta till eget bo för första gången men inte har hittat en ledig lägenhet än kanske uppskattar möjligheten att pröva på att bo själv i ditt hus under din frånvaro. Se till att det handlar om någon du litar på, som har visat sig vara ansvarig och kan sköta hushållet. En slant som lön för mödan sitter oftast inte illa. Berätta om ditt larmsystem så att de vet hur de ska reagera om något händer. Du kan också välja att hyra ut ditt hus åt semesterresande under tiden du är borta. Se till att du känner dem personligen, alternativt att du har en giltig hemförsäkring om du vill hyra ut via ett bolag på nätet.

 

Hemlarmet larmar inte om tricket med en sten, men grannen gör!

Tricken tjuvarna använder är lika många som tjuvarna själva, de åtgärder förebygger många metoder tjuvarna använder det finns tyvärr många fler. Här kan du läsa några till i en artikel om den tidigare kriminelle Lasse och hans metoder för inbrott.

  1. Ett trick man kanske inte tänker på men som är tämligen vanligt som tjuvar kan använda för att avgöra om du är bortrest är stenen på soptunnan, trappan, eller något annat ofta använt ställe. De lägger ett litet objekt på något ställe du använder varje dag. Om det ligger kvar där efter några dagar, vet de att ingen varit där och att det är fritt fram att bryta sig in. Be grannarna vara uppmärksamma på sådana detaljer och be dem larma om de ser något, och var förstås beredd på att visa dem samma omtanke.
  2. Ta bort, stäng in, lås fast allt som lockar. Större objekt som kan kännas attraktiva för klåfingriga individer ska du helst säkra genom att bära in dem i hus eller garage, eller kedja fast när du inte använder dem. Möbler, cycklar, grillar, gräsklippare… allt ska vara i säkert förvar vare sig du är hemma eller ej. En stege som står ute på gården kan stjälas, eller användas av tjuven för att ta sig in hos dig. Ha som vana att ha ordning och reda ute på gården, så att du inte förlorar ägodelar som någon tyckte det skulle vara lätt att bara plocka med sig. Glöm inte att installera ett bra hemlarm – och meddela både granne och polis om du hör att någon annans larmsystem går.
  3. Du får INTE för världen att är på semester. Ett av de vanligaste sätten som tjuvar har att ta reda på om du är hemma eller ej är att gå in på dina sociala medier. Var försiktig med den information du delar, och lämna inte ut uppgifter på telefonsvararen om att du inte är hemma eller när eller hur länge du kommer att vara borta. Vänta helst tills du kommer hem från semestern med att posta bilder och filmklipp på det roliga, och kontrollera även de geotaggar som olika appar ger dina inlägg.
  4. Varning för föräldrar: Du kan vara hur försiktig som helst, det kommer inte att göra någon skillnad om tonåringen berättar hela historien på sitt nätverk. Se alltid till så att dina barn förstår vad det innebär att lägga ut bilder och information på sociala medier, att de håller sig till hemmets regler och att de har rätt säkerhetsinställningar på sina konton. Förklara för dem att husets larmsystem är en viktig säkerhetsåtgärd, och se till att de vet hur det fungerar ifall tjuvarna kommer när du är borta men de är hemma.

 

41 tips som förebygger inbrott

 

Säkra hemmet – Hemlarmet ska även ha en smart siren och kamera utomhus

Om tjuven trots alla dina ansträngningar bestämt sig för att ta sig in i ditt hus, kanske du glömde alla åtgärderna, eller så hade tjuven oavsett bestämt sig, ja då ska det vara så svårt som möjligt för hen att ta sig in. Förutom dina åtgärder är det då dags för dig att redan ha ett bra hemlarm eller villalarm på plats.

 

  1. Jaga bort tjuven redan i trädgården med smart utomhussiren och kamera. Vi på Svenska Alarm tillhör de få larmbolag som har ett smart system så villalarmet till och mer aktiveras och larmar när tjuven, men inte vänner och grannar, är på besök i trädgården. Vårt effektiva inbrottslarm hindrar alltså ett inbrott redan innan det påbörjats vilket alltid är det bästa.
  2. Börjar med att inspektera ditt hem. Låtsas att du är tjuven, och försök hitta alla kryphål och åtgärda allt du hittar.
  3. Säkra alla dörrar.
  4. Står något fönster på glänt eller är olåst någonstans? Lås dem.
  5. Är något lås lätt att öppna? Byt ut det. Det gäller för alla ingångar, särskilt balkongdörrarna eller trädgårdsdörrar.
  6. Är det renovering på gång? Se till att du säkrar alla byggställningar när personalen gått hem, och passa på att byta ut gamla lås mot nya, säkrare versioner. Försumma inte övre våningen!
  7. Fritt fram för insyn? Var skulle tjuvarna kunna gömma sig för att arbeta ostört? Förstör detta för dem. Stora buskar och träd precis framför ingången brukar vara favoritgömställen, och inte bara bland barnen: Välj små blommor som dekoration i stället, eller installera rörelsekänsliga lampor på marknivå som tänder automatiskt när någon kryper i buskarna.
  8. Ska du installera staket? Se till så att det inte skymmer insynen.

 

Villalarmet och inbrottslarmet – Använd dekalerna

  1. Ett bra hemlarm, villalarm eller inbrottslarm kommer komplett med avskräckande dekaler som du sätter upp på dörrar, fönster och grindar och tala om för tjuven att här kommer det att bli liv i grannskapet om man försöker ta sig in.
  2. Hos oss på Svenska Alarm kan du få information om vilken sorts hemlarm som bäst anpassar sig till ditt hus, samt boka datum för översikt och installation. Det finns olika erbjudanden att välja mellan, så att du får tag på det pris som passar din ekonomi bäst. Du kan även fråga om vårt ägandelarm, som du betalar för en enda gång och sedan äger, i stället för att månatligen abonnera.

 

Vårt hemlarm

 

Hemlarm med dekal

 

Om tjuven tar sig in trots varning om Inbrottslarm

Ibland händer det att tjuven hittar in trots allt. Så förbereder du dig för detta:

  1. Hemlarmet är väl godkänt och certifierat? Det är nu hemlarmet är så viktigt och se till så att det uppfyller alla krav så som vårt egna vilket dessutom är rekommenderat av SFF.
  2. Göm värdesakerna. Lägg inte pengar eller värdefulla smycken i byrålådan – det är bland de första ställen tjuven rotar i. Du kan vilseleda klåfingriga individer genom att lägga ner några slantar, en gammal plånbok med några kronor i och smycken eller annat i kattguld. De riktiga juvelerna måste du hitta en annan plats till: ett lönnfack i ett specialbyggt skrivbord, eller en ”marmeladburk” i kylskåpet.
  3. Stöldmarkera din egendom. Ett sätt att göra det enklare för dig att få tillbaka dina prylar om någon lägger vantarna på dem är att stöldmarkera dem. Du kan också föra bok på dina värdesaker: Fotografera och märk upp dem och förvara inventeringen på ett annat säkert ställe. Har du anlitat oss för ditt larm har vi stor kunskap om detta och du kan fråga om vilka alternativ som finns tillgängliga.

 

Larmet då? Hemlarm, villalarm och inbrottslarm

Buller och vrål och tjuven tar sig in trots allt du gjort, nu går larmet in i riktigt skarpt läge.

  1. Ett bra hemlarm ska tjuta så att det hörs långa vägar. Alla ska få veta att här är det något som inte står rätt till, och väktare och polis ska kallas till brottsplatsen så fort som möjligt. Med ett bra villalarm tas inkräktaren på bar gärning, och du får smaka på segerkänsla: Så går det när man vågar sig på andra människors egendom!
  2. Den dolda kameran. Det varnas ju om det på dekalen, att ditt larmsystem kommer med inbyggd kamera. Det står förstås ingenting om var villalarmets kamera finns, så tjuvarna som struntade i varningen och tog sig in i alla fall hopar nu bevis på sin missgärning. Även om de trots all förmodan kanske hann smita, kommer polisen att hitta dem så småningom, och då har du det inkriminerande beviset redo, tack vare ditt inbrottslarm.

 

Är ett villalarm verkligen effektivt mot inbrott?

Svar: Absolut. Statistiken talar än en gång tydligt: Trots att antalet anmälda inbrott år 2018 fortfarande är högt, är det ändå en betydlig minskning jämfört med år 2017. Enligt Brottsförebyggande Rådet (BRÅ), har lägenhetsinbrotten minskat med 7 procent, medan villainbrotten gått ner hela 21 procent. Detta är enligt polisen en direkt effekt av brottsförebyggande insatser och samarbete mellan grannar, polisen och kommunerna samtidigt som larmen kontinuerligt blir fler och de moderna larmen är bättre.

Hemlarmet fyller många roller.

  1. Utomhussirener och kameror ska ingå i ditt paket när du köper ett inbrottslarm vilket säkra att kunden inte vill göra inbrottet från början.
  2. Bara vetskapen om ett bra hemlarm ska skrämma bort tjuven från att försöka ta sig in hemma hos dig, och det ska vara så kraftiga sirener, som givetvis även finns på utsidan, så tjuven inte vågar sig fram.
  3. Hemlarmet ska vara smart med kamera och app så du får bilder från situationen direkt till din mobil och kan agera snabbt. Vet tjuven att det är ett larmföretag som snabbt är hen hack i hälen, att du redan när hen gått in på gården kan ha ringt upp ett par grannar och bett dem gå bort till huset och att de kan vara där inom under minuter och att hen dessutom kommer bli fotograferad både på utsidan och insidan av huset. Ja om det inte tidigare varit anledning till för tjuven att fundera över sitt karriärval och att avbryta inbrottet så är det nu hen kommer att göra det!

På Svenska Alarm erbjuder vi riktigt prisvärda inbrottslarm, villalarm och hemlarm som stoppar tjuven utanför huset, samt förser väktaren med live varningar och statusuppdateringar. Bilderna som tas på misstänkt aktivitet skickas även omgående till dig, så att du kan vara med att avgöra vad som ska göras åt problemet. Titta gärna på denna prisjämförelse av hemlarm från olika larmföretag.

Vi vill samarbeta med polisens mål: att halvera antalet bostadsinbrott som rapporteras varje år, tills denna sorts brott har blivit en del av det förflutna. Du kan delta i detta genom att köpa ett av våra prisvärda hemlarm som säkerhetsalternativ till ditt hem, samt prata med dina grannar och andra bekanta för att öka medvetandet om dessa åtgärder i ditt lokalsamhälle. ”Det finns inga polisinsatser i världen som kan stå sig mot en sammansvetsad grupp grannar”, menade en verksamhetsspecialist på mängdbrott, och vi på Svenska Alarm håller med – särskilt om hela grannskapet garderat sig med effektiva hemlarm!

 

Frågor? Kontakta oss

Fler nyheter