ID kapning kan du skydda dig mot - Svenska Alarm

ID kapning

Kurvan för antal kapade identiteter pekar kraftigt uppåt. Polisens resurser är begränsade och deras metoder inte alltid de effektivaste för att få fast bedragaren. Konsekvenserna för den som blir drabbad av en ID-kapning kan bli katastrofal.

 

ID kapning

 

 

ID-kapningar har ökat med 200 %

På kort tid har ID-kapningar ökat kraftigt enligt Brottsförebyggande rådet (BRÅ) som tagit fram siffror. Deras statistik säger att anmälda ID-kapningar nu är uppe på över 137 tusen, det är en ökning med 200 % (se bild från SVT Rapport ovan).

 

Tipsen som skyddar dig mot en ID-kapning

ID-kapningar är ett omfattande problem och drabbar många fler än den enstaka personen. Det är viktigt att både du som privatperson tar ditt ansvar men även företag som säljer konsumentprodukter har ett ansvar. Svenska Alarm har rutiner för att kontrollera att mottagaren av våra saker är personen som betalt för varan. Du själv bör tänka på följande:

• Dokument med dina personuppgifter ska inte slängas så att andra kommer åt dem. Se till att förstöra dem istället för att slänga dem öppet i pappersinsamlingen.

• Håll koll på dina kreditupplysningar genom att vara uppmärksam på brev från Upplysningscentralen, UC där någon sökt kredit i ditt namn.

• Se till att ingen annan kommer åt din post. Köp en brevlåda med lås. Det är nämligen så att kreditkort beställt i ditt namn alltid skickas till din bokförda adress.

• Polisanmäl så snart som möjligt och bestrid alltid felaktiga fakturor

 

 

För att läsa mer om hur en ID kapning går till, läs om identitetsstöld

Publicerad

Förebygga brott

Gör som 23,794 andra och få bra tips varje månad

Signa upp till vårt nyhetsbrev