Identitetsstölder ökar kraftigt - Svenska Alarm

Identitetsstölder

Det har genom alla tider funnits skojare och bedragare som utnyttjat de vid tidpunkten rådande betalnings- och kreditmetoderna. De aktuella brotten förändras allt eftersom de sedvanliga betalningsrutinerna i samhället förändras. Brott så som förfalskningar av checkar och växlar har sedan slutet av förra århundradet närmast försvunnit samtidigt som bedrägerier vid internethandel samt så kallad skimning av kreditkort ökat i stor omfattning.

 

Identitetsstölder


Identiteter kapas

De flesta vuxna idag har vid något tillfälle antingen själva blivit utsatt för kredit- eller betalkortsbedrägeri, eller så känner de åtminstone någon som blivit det. Även om en privatperson i de flesta fall kan visa att de inte köpt de varor de debiterats och således kan få tillbaka de felaktigt dragna beloppen, tar förfarandet lång tid och privatpersonen får ofta själv ligga ute med pengarna tills frågan slutligen lösts.

Det finns emellertid en nyare form av bedrägeri som blivit allt vanligare på senare år. De kriminella ligorna som tidigare nöjde sig med att skimma kreditkort och stjäla PIN-koder har nu tagit sin brottslighet till en ny nivå. Idag stjäls inte bara kortnumren utan hela offrets identitet stjäls. I de fall som vi stött på lyckas ligorna komma över offrets personnummer och handlar sedan en stor mängd varor på kredit innan de försvinner in i det dolda igen. Offret står sedan kvar med fakturorna till varor de aldrig köpt.

 

Så går brottet till

Hur lyckas ligorna då teckna så många kreditavtal på kort tid? Den lösning vi stött på är att ligorna använder offrets korrekta personuppgifter men tillverkar sedan förfalskade ID-kort där de helt enkelt lägger in en bild på sig själva istället för offrets bild. Istället för att betala med ett förfalskat kreditkort tecknar gärningsmännen helt nya abonnemang och kan i samband med detta även identifiera sig så som varande offret. Förfarandet sätts i system och ett stort antal krediter tecknas på kort tid.

Anledning till att det är bråttom för gärningsmännen att inom ett fåtal dagar teckna krediter är att vid varje tecknad ny kredit görs en kreditupplysning som visar om offret är betalningsdugligt. Gärningsmännen söker, såvitt vi förstått, upp personer som har hög deklarerad inkomst, och som således sannolikt har hög kreditvärdighet. Enligt den skyddslagstiftning som numera finns skickas det emellertid en underrättelse per post till den som kreditupplysning avser, och i samband med den aktuella brottsligheten kan det således formligen hagla in brev till offret från kreditupplysningsföretagen. Offret förstår således att någonting har inträffat men det är då redan för sent att stoppa transaktionerna.

 

Så skyddar du dig

Om det börjar dyka upp underrättelser från kreditupplysningsföretagen som man inte förstår sig på är det således viktigt att omgående agera och polisanmäla det inträffade. Brottet har idag blivit så vanligt att på vissa polismyndigheter finns det klara handlingsplaner där offret, direkt av polisen, erhåller en lista på de största kreditupplysningsföretagen så att offret omgående kan kontakta dem och spärra sitt personnummer så att vidare krediter inte kan tas.

Hur skyddar man sig då mot denna typ av brottslighet? Den bittra sanningen är att det är ytterst svårt att i förväg skydda sig mot situationen. Det man kan göra är istället att så snabbt som möjligt begränsa sina skador och försöka avbryta angreppet på din person. Detta gör man lämpligen på följande vis:

Vissa kreditupplysningsföretag har SMS-tjänster som du kan ansluta dig till, och du får således ett SMS så fort någon tar en kreditupplysning på dig. Du kan således stoppa ett angrepp redan efter den första attacken istället för att få ett stort antal brev med posten några dagar senare.
Var väldigt vaksam på om du per post erhåller uppgifter om en kreditupplysning som du inte känner till. Låt inte pappret bli liggande utan agera omgående genom polisanmälan och ta kontakt med kreditupplysningsföretagen för att spärra ditt personnummer.
Försök om möjligt att inte skylta med ditt fullständiga personnummer på internet om du inte uttryckligen måste. Det är med hänsyn till den svenska offentlighetsprincipen idag mycket enkelt att få tag på någons personnummer, men du behöver inte underlätta brottslingarnas verksamhet.

 

Identitetsstölder är ett samhällsproblem

Problemet med identitetsstölder ökar allt mer och det krävs krafttag från samhället för att få ett stopp på utvecklingen. En önskvärd åtgärd vore om det lades in en spärr på hur många kreditupplysningar som kan göra på en viss person under en bestämd tidsperiod. En annan åtgärd vore om de bolag som tillåter kreditköp, exempelvis telefonabonnemang med tillhörande mobiltelefon, lade in spärrar i sina system avseende antalet abonnemang som en privatperson kan teckna utan att saker noggrannare kontrolleras. Det förekommer exempelvis att en bedragare lyckats teckna tre nya abonnemang och samtidigt köpt sju nya telefoner till en stulen identitet. Man kan tycka att det aktuella bolaget borde ha regerat och kontrollerat om personen i fråga verkligen behövde alla dessa abonnemang och dessutom fyra telefoner mer än vad det fanns abonnemang till.

Sammanfattningsvis är det alltså svårt att göra något för att undvika att någon kommer över uppgifter om ditt personnummer och din betalningsförmåga. Det finns företag idag som tillhandahåller kreditupplysningstjänster utan att det i efterhand går att få reda på vem som faktiskt frågat om uppgifterna.

Det du kan göra är att vidta skyddsåtgärder i förväg för att söka begränsa effekterna av detta och om det inträffar snabbt vidta åtgärder för att underrätta de företag som lämnat kreditupplysningar och de företag som meddelat krediter.

Publicerad

Förebygga brott

2 kommentarer

  1. […] För att läsa mer om hur en ID-kapning går till, läs om identitetsstöld […]

Gör som 23,794 andra och få bra tips varje månad

Signa upp till vårt nyhetsbrev