Idag är brandvarnarens dag – länge leve brandvarnaren - Svenska Alarm

Idag är brandvarnarens dag – länge leve brandvarnaren

Ett måste i varje hem är brandvarnaren, en av vår tids billigaste livförsäkringar. Den första december varje år infaller sedan 1999 brandvarnarens dag med syfte att uppmärksamma vikten av ett fungerande brandskydd i hemmet och påminna att byta batterier.

– Just december är den period under året flest bränder inträffar i Sverige, många tänder levande ljus och sätter upp ljusstakar. En bra brandvarnare varnar tidigt och så ljudligt att man kan släcka elden eller utrymma, säger Niklas Halldén, styrelseledamot och medgrundare av Svenska Alarm.

Brandskydd är en av de viktigaste trygghetslösningarna i hemmet. Det finns två olika sorter, jonisk och optisk. Den joniska känner av värmeutvecklingen i rummet och den optiska skillnader i röknivå.

– Båda varianterna är bra och larmar i tidigt skede. Svenska Alarms brandvarnare har optisk sensor, ofta kommer rök före eld då eldsvåda börjar.

Det bästa brandskyddet är sammankopplade brandvarnare, där alla tjuter även om endast en ger utslag.

– Det är viktigt att ha flera brandvarnare i hemmet. Minst en per våning och 60 kvadratmeter samt nära kök och tvättstuga. Extra viktigt är sovrummet, minst en i varje rum. Det är när du sover som du är som mest utsatt.

I larmsystem från Svenska Alarm ingår rökdetektor. Det smarta systemet visar också vilken brandvarnare i huset som gett utslag, antingen på husets centralapparat eller i mobilappen. Det gör också att du kan se om larmet gått när du inte är hemma och det finns möjlighet att snabbt larma brandkåren. Centralapparaten varnar också om någon av husets brandvarnare har låg batterinivå, så du hinner byta i god tid. Om du inte har ett brandskydd från Svenska Alarm men saknar brandvarnare har Niklas bara en sak att säga.

– Köp brandvarnare idag. Det kan vara skillnaden på liv och död. En viktig sak att tänka på är att den ska vara CE-märkt och ha prestandadeklaration. Har du en gammal brandvarnare, över tio år, är det dags att byta ut den. Och kom ihåg att kolla batterierna regelbundet! säger Niklas Halldén.

Viktiga brandvarnartips

  • Minst en för varje våning och 60 kvadratmeter
  • CE-märkt samt har prestandadeklaration
  • Högt ljud över 85 decibel
  • Gärna ovanför trappan, nära köket, en i varje sovrum
  • Sammankopplad med larmsystemet


Svenska Alarms brandsäkerhetstips

  • Skaffa en pulversläckare, minst 6 kilo – en per våningsplan
  • Införskatta en brandfilt, de är ofta mer effektiva på att släcka bränder på exempelvis människor
  • Lägg inte telefonen eller datorn på laddning i soffan. En allt vanligare orsak till brand är när varma datorer eller laddare täcks för av ett oskyldigt kastat klädesplagg
  • Skaffa ett brandlarm från Svenska Alarm, det ger trygghet för hela familjen.

 

Publicerad

Säkerhetstips

Gör som 23,769 andra och få bra tips varje månad

Signa upp till vårt nyhetsbrev