Inbrott - Det här gör polisen - Svenska Alarm

Inbrott – det här gör polisen

Idag polisanmäls cirka 22 000 inbrott totalt i Sverige. Av dessa är det bara några få procent som klaras upp.
När det sker ett inbrott är det därför jätteviktigt att du som drabbad agerar snabbt. Det är här lika viktigt att händelsen anmäls så snabbt som möjligt, som det är att ha en god övervakning som underlättar polisens arbete och ditt agerande.

Polisen hjälper dig vid inbrottSåhär arbetar polisen

När din anmälan väl kommit in till polisstationen arbetar polisen utefter varje brottsplats individuella förutsättningar och gör en bedömning kring vilken information som är relevant för undersökningen. Det är här därför viktigt att du inte filtrerar det du berättar för polisen kring din upptäckt, eftersom att viktig information då riskerar att komma bort.

Standardiserat formulär kan bli aktuellt när polisen undersöker inbrott

En stor anledning till att få inbrott blir lösta kan därför vara att varje brottsplats hanteras subjektivt. Forskare från Blekinges Tekniska Högskola avslöjar i ett pressmeddelande att de har utvecklat ett standardiserat formulär som ska hjälpa polisen att ta med relevant information, men också som ska göra det möjligt för brott att jämföras på en nationell nivå. När och om detta införs beror på polisens framtida resurser.

Vi på Svenska Larm­ håller tummarna för att det sker förr, hellre än senare.

Våra tre bästa tips för att hjälpa polisen

  1. Anmäl händelsen så snart den upptäcks
    Desto tidigare anmälan görs, ju större är chansen att brottet klaras upp – inte bara för att brottsplatsen kan innehålla mer ledtrådar, utan också för att ditt minne är färskare.
  2. Berätta så mycket som du kan
    All information du har kan hjälpa polisen att bedöma vad som är relevant att ha med i undersökningen. Filtrera därför inte det du berättar och försök vara så detaljrik som möjligt kring det du vet.
  3. Installera ett modernt kameralarm
    Larm som signalerar att något är fel och kameramaterial som fångar händelsen och tjuven i bild förenklar mycket av arbetet för polisen. Med bra kamerabilder kan polisen bilda sig en uppfattning om tjuvens utseende, samtidigt som det minimerar risken för att viktig information faller bort.

 

 

Läs mer om kameralarm här!

Publicerad

Förebygga inbrott, Säkerhetstips

Gör som 23,794 andra och få bra tips varje månad

Signa upp till vårt nyhetsbrev