Oro för sociala medier - Svenska Alarm

Oro för sociala medier

Samtidigt som bostadsinbrotten ökar, har det blivit vanligt att dela med sig av privat information på Facebook. Nu varnas allmänheten för att skryta om om statusprylar och för att lägga ut information om när man åker på semester.

Oro för sociala medier

Mobiltelefon

Köper man en ny mobiltelefon eller annan cool pryl så vill man ju visa det. En del skryt är det, men många gillar och kommenterar den typen av inlägg, säger Malmötjejerna Belinda och Ewelin.

Skryt om prylar

Att uppdatera sin statusrad på Facebook är ju vardagsmat för många. Över 4 miljoner svenskar är numera användare. En ny undersökningar grund för oro för sociala medier. Hälften av de unga skriver om sina nyinköpta statusprylar i sociala medier, något som även polis och försäkringsbolag varnar för.

Avslöjar semesterplaner

48 procent av dem mellan 18 och 34 år skriver om sina nyinköpta statusprylar i social medier. I den äldre gruppen, 35 till 64 år, skriver närmare 15 procent om sina semesterplaner. Med ny teknik anger man också ofta aktuell, exakt position om vart man befinner sig. Med en enkel sökning på “semester” kan man lätt få fram statusuppdateringar på Facebook och Twitterinlägg som berättar att användaren tillfälligt har lämnat stan. Lika enkelt är det att söka eftertraktade modeller av datorer och mobiltelefoner. De sociala medierna har helt enkelt gjort det lättare för potentiella tjuvar att kartlägga människors förehavanden och ägodelar

Så här gör du

Berätta inte öppet att du ska åka iväg på semester. Skriv istället om resan när du kommit tillbaka hem, och då kan du ju lägga upp semesterbilderna också.

Begränsa vilka som kan ta del av ditt digitala liv, begränsa så att inte alla kan se dina privata bilder och personuppgifter. Det här görs enkelt under menyn Sekretessinställningar.

Publicerad

Förebygga brott

Gör som 23,794 andra och få bra tips varje månad

Signa upp till vårt nyhetsbrev