Raketer och fyrverkerier kan vara farliga - Hantera dem säkert!

Säker hantering av raketer och fyrverkerier

Nyår är förknippat med raketer och färglada fyrverkerier. En festlig tillställning med god mat och många skratt. Tyvärr så skadas varje år hela 300 personer av raketer. Högt smällande raketer skrämmer också djuren. Vill du ha fyrverkerier som inte låter så kan du med fördel välja fyrverkerier utan ljudeffekter som thailändska rislyktor, även kallade Khom Loy.

 

Tryggt och snyggt med gemensamt fyrverkeri

Det blir mer för pengarna om flera går ihop och ordnar ett vackert gemensamt fyrverkeri. Utse en fyrverkeriansvarig och låt den här personen köpa in fina och säkra raketer. Välj en väl avskild avskjustningsplats och montera raketerna på avskjutningsrampar. Fyrverkerierna kan med fördel planeras och förberedas i god tid innan de ska skjutas upp. Använd den ljusa tiden till att arrangera och när mörkret faller på så är det bara att avfyra och njuta. Det här kan du läsa mer om på Myndigheten för Samhällsskydd och Beredeskaps (MSB) hemsida.

 

 

säker hantering av raketer och fyrverkerier

 

Tips – säker hantering av raketer och fyrverkerier

För att behålla glada miner under hela nyårsfirandet så har vi summerat ihop lite tips för säker hantering av raketer och fyrverkerier.

  • Ha alltid en brandsläckare nära till hands.
  • Se till att inga barn, hundar eller andra djur som kan ta skada av raketerna finns i närheten.
  • Luta dig aldrig fram över en tänd raket.
  • Rigga fast raketen ordentligt och använd en avfyringsramp.
  • Gå aldrig fram till en tänd raket som inte flugit iväg.
  • Tänd aldrig på en skadad raket.

 

Så här bygger du en egen ram för avfyrning av raketer

Besök närmsta livsmedelsbutik och köp en back läsk. Drick ur läsken ur alla flaskorna. Det här kan man med fördel påbörja långt innan tolvslaget, till exempel ett par veckor tidigare. Placera stadigt backen med de tomma flaskorna på marken. Gräv några centimeter sand eller jord runt om eller lägg ett par stenar. Det genereras en stor kraft när en raket avfyras, så förankra backen stadigt.
För större raketer rekommenderas PVC-rör. Ett PVC-rör är alltså ett plaströr som du gräver ner i marken och kan sticka ner raketerna i. Det gör det möjligt att sticka ner raketer som är längre än vad du får ner i en läskflaska. Med ett plaströr så blir det extra viktig att det är stadigt förankrat i marken. Är det tjäle i marken kan rören behövas bindas fast i en stolpe eller liknande anordning för att PVC-röret med raketerna ska stå stadigt.

Med de här tipsen vill vi önska er alla ett riktigt gott nytt år!

Publicerad

Förebygga brand, Okategoriserade

Gör som 23,804 andra och få bra tips varje månad

Signa upp till vårt nyhetsbrev