Skydda dina värdesaker från att bli bestulna - Här är tipsen

Skydda din mobil och andra värdesaker från tjuvar!

Värdesaker har alltid varit något som tjuvar är ute efter. Därför är det viktigt att dessa skyddas ordentligt.

skydda dina värdesaker med hemlarmEtt bra sätt är att ha grannsamverkan mot brott. Men det allra smartaste är att ha så lite värdesaker som möjligt i hemmet och att istället förvara det som är mest värdefullt i ett bankfack. Dessutom är det väldigt viktigt att du ser till att stöldskyddsmärka dina värdesaker i hemmet. Vill du ytterligare förstärka skyddet av dina värdesaker så är det bra att du fotograferar, registrerar och upprättar en lista över dina inventarier och att samtidigt registrera kort, pass och olika ID-handlingar hos SSF spärrtjänst. Ett hemlarm är också ett bra skydd.

Framförallt mobiltelefoner har kommit att bli mycket stöldbegärliga under de senaste åren. En mobiltelefon kan innehåll mycket av värde för en själv däribland bilder, din app till larmet, viktiga meddelanden och t.ex. kontaktuppgifter.

Hur gör du då för att skydda din mobiltelefon?

Om du inte gjort det bör du anteckna ditt IMEI-nummer. Du slår in *#06# på din mobiltelefon. Sedan antecknar du de 15 siffrorna som kan sägas är din mobiltelefons personnummer. Genom att uppge det för polisen vid anmälan om stöld blir telefonen sökbar i polisens anmälningssystem. Polisen beslagtar en hel del mobiltelefoner men utan IMEI-nummer har polisen idag svårt att knyta dem till sina rätta ägare.

För att stärka ditt skydd ytterligare så bör du alltid ha aktiverat ”hitta min Iphone” om du har Iphone och Android Device Manager om du har Android. Med den funktionen kan telefonen spåras om det händer något. Tidigare gick det att stänga av för Iphone, men från och med iOS 7 så krävs det lösenord för att stänga av detta, vilket försvårar för tjuvar att kunna nyttja din Iphone. En sådan här funktion kan också användas om du mot förmodan har lyckats slarva bort din telefon. Då kan den användas för att ringa till och spåra var den borttappade telefonen befinner sig.

För att ytterligare minska risken för skada om din mobil blir stulen så kan du installera en stöldskyddsapp. Med den kan du också hitta din telefon om olyckan skulle vara framme men även säkra innehållet i den.

 

Dela gärna inlägget och påminn dina vänner om dessa enkla men viktiga åtgärder genom att kopiera länken in till t.ex. facebook eller twitter.
Lika viktigt är det också att vara uppmärksam på personer som finns i din direkta närhet samt att aldrig lämna din telefon utan tillsyn på offentliga platser.

Förutom fysisk stöld av telefonen är ett tips att inte använda den genom oskyddade Wifi-nätverk, d.v.s. nätverk som är fria utan lösenord. Det är mycket större risk att hackare kan stjäla information från din telefon då, som t.ex. lösenord.

Det är också viktigt att se över vilka appar du installerar därför annars kan det smygas in olika program så kallade trojaner.Program som sedan kan användas för att komma åt känsliga uppgifter. Det här gäller både Iphone och Android.

Vad kan du då göra för att undvika skadliga eller osäkra appar?

  1. Börja med att kontrollera vem det är som har gett ut den app som du överväger att ladda ner.
  2. Gå igenom eventuella recensioner som finns tillgängliga för just den app som är aktuell.
  3. I samband med att du påbörjar nedladdningen av en app så bör du titta noga på vilka rättigheter som varje enskild app kräver för att du ska kunna använda den.
  4. Se upp för så kallade paketfiler som har ändelsen APK. Detta därför att de sprids ofta utanför Android Market och är då inte kontrollerade på samma sätt.
  5. Ha ett uppdaterat antivirusprogram installerat.

Dela gärna inlägget och påminn dina vänner om dessa enkla men viktiga åtgärder.

Publicerad

Förebygga brott, Förebygga inbrott, Säkerhetstips

Gör som 23,793 andra och få bra tips varje månad

Signa upp till vårt nyhetsbrev