Grilla säkert i sommar - Använd brandskydd

Grilla säkert i sommar

Vi närmar oss den årstid som innebär stora brandrisker i form av långa perioder av torka, risk för åsk- och blixtnedslag och så självklart – grillsäsongen.

Grilla utomhus i naturen

Grillning utomhus i naturen är en populär aktivitet på sommaren, men det är också en aktivitet som för med sig mycket ansvar. Elden får aldrig lämnas obevakad och bör alltid vara säkrad med stenar eller annat brandsäkert material för att förhindra att branden sprider sig. På SMHI kan du läsa om det är hög brandrisk i ditt närområde – är det torka och blåst bör du undvika att grilla ute i naturen.

Grilla hemma

Tips på hur du grillar säkert i sommarNär du grillar hemma verkar du under tryggare förutsättningar än när du grillar utomhus i naturen utan att medta grill. Viktigt att tänka på är dock fortfarande att hålla ett öga på elden och se till att inget barn av misstag springer in i grillen eller välter den. Vid användande av gasolgrill bör du dessutom alltid förvara flaskan en bit från grillen, då slangen annars kan smälta och orsaka brandfara. Detta enligt Aftonbladet, som även rapporterar om fall där sådan oförsiktighet lett till stora bränder, exempelvis då en villa för några år sedan totalförstördes av brand orsakad av gasolgrill. Det är viktigt att även kontrollera så att det inte finns sprickor där gasen kan läcka ut. Billigast är att blanda diskmedel och vatten och pensla på slangen och vid anslutningarna, börjar det bubbla så har du en läcka. Man kan även köpa så kallad läckagespray. Var även noga med att böja och vrida på slangen, det ska en slang tåla och gör den inte det är det hög tid för en ny.

Andra brandskydd

Förutom att det är viktigt att vara försiktig vid hantering av eld och grill, är det lika viktigt att ha rätt redskap för att kunna hantera en olycka. Exempel på brandskydd som kan vara bra att rusta upp med är ett pålitligt och smart brandlarm med rökdetektorer, samt med brandsläckare och brandfilt. På så sätt kan du själv snabbt agera vid händelse av brand och förebygga brandrisken.

Misstänker du att det brinner någonstans eller om olyckan ändå är framme trots brandskydd, ska du alltid ringa 112.

Fler råd kring brandsäkerhet och om hur du kan förebygga brand hittar du här.

 

Publicerad

Förebygga brand, Säkerhetstips

Gör som 23,804 andra och få bra tips varje månad

Signa upp till vårt nyhetsbrev