Risken är stor att drabbas av inbrott vid ett nybygge, vi har lösningen här.
Stöldmärkt egendom: Tipsen för hur du slipper tjuven
Hur gör man för att slippa bli bestulen? Förutom ett bra larm är en en av de äldsta skyddsmetoderna som finns att stöldmärka värdesakerna. För länge sedan började bönder att brännmärka sina kor för att enkelt kunna känna igen dem om någon obehörig lade beslag på dem – och det blev snart populärt.
Ett effektivt sätt att minska attraktionen som dina föremål har för eventuella tjuvar är att stöldmärka dem, vilket innebär att du skapar en permanent märkning på dina prylar som inte går att avlägsna utan att synligt skada föremålet.
Det finns flera olika lösningar på marknaden. Den enklaste formen är att rista in ditt namn direkt i föremålet. För dig som vill ha en mer raffinerad metod, finns det UV-märkning, etsning eller vulkanisering, som sedan täcks med en dekal med dina ägaruppgifter.
Tips på olika stöldmärkningar
- Enkelt
- En liten vinyldekal med ägarens namn och andra uppgifter är ett enkelt sätt att stöldmärka vardagliga föremål. Det tar en halv minut att klistra på dekalen.
- Medium
- En lasergravering är en både praktisk och elegant lösning för stöldmärkning av vissa objekt.
- För proffsen
- En internationellt spårbar stöldmärkning är en unik DNA-vätska som lyser upp under UV-ljus och kan genom provtagning identifieras så att föremålet lämnas tillbaka till ägaren. Är ni nyfikna kan ni läsa mer om detta på polisens hemsida.
Stödmärkning i samband med köp och försäljning av begagnat.
- 8 av 10 har köpt begagnade varor och med de mer tillgängliga annonsmarknaderna på internet så ökar möjligheterna att sälja och köpa.
- 3% av de som handlar uppger att de känner sig helt säkra på att varor de köpt är stulna enligt en undersökning av Svenska Stöldskyddsföreningen.
Bästa skyddet är att stöldmärka dina värdesaker: en både effektiv och billig åtgärd som minskar risken för att de blir stulna.
Tips när du ska köpa och sälja begagnat
- Du kan inte längre hävda köp i god tro, läs mer hos stöldskyddsföreningen
- Spara alltid originalkvitto för att kunna visa upp när du vill sälja varan. Det är också bra att ha vid eventuellt nyttjande av din garanti.
- Begär alltid kvitto när du köper begagnat. Vägrar säljaren att ge ut kvitto ska du se upp – det kan vara något skumt på gång.
- Skriv köpekontrakt i två original. Uppgifter som ska vara med är datumet, dina personuppgifter, beskrivning av prylen, köpeskilling och underskrift.
- Stöldmärk dina föremål hemma så minskar du risken för att de ska bli stulna och ökar möjligheterna för dig att få tillbaks dem om olyckan är framme.
- När du ska köpa båt eller båtmotor så kontrollera med polisen och sjöfartsverkets hemsida så att den inte är stulen.
- När du köper en moped så förvissa dig om att det är samma ramnummer på chassit som på typintyget som ska följa med.
Var extra uppmärksam vid försäljning på nätet
- Betala aldrig i förskott och skicka aldrig varan innan du fått betalt. Använd gärna en tredjepart för trygg och säker handel.
- Lämna aldrig ut dina person-, kontokortsnummer eller bankkonto.
Att köpa i god tro – nya regler sen 2003
Lagen som infördes 2003 innebär att du som köper något som sedan bevisas vara stulet är tvungen att lämna tillbaka föremålet utan någon ersättning. Att köpa i god tro räcker alltså inte längre för att få behålla det du köpt. Därför är det extra viktigt att du gör allt du kan för att säkerställa att allt står rätt till innan du slår till.
För att du ska kunna kräva tillbaks något som är stulet från dig måste du göra det inom 6 månader från det att du fått kännedom att föremålet finns i köparens besittning.
I det fall att du som köpare borde ha misstänkt att varan var stulen (till exempel för att det tydligt visats att den varit stöldmärkt) kan du bli dömd för häleri, vilket kan ge upp till 6 månaders fängelse, för grovt häleri kan det ge upp till 6 år.
Fler nyheter
Skydda ert hem mot inbrott under semestern
25 juli, 2024När ni lämnar ert hem ensamt hemma är det ytterst viktigt att tänka på tryggheten. Här kommer en del tips.
Ny prisvinnande brandvarnare
12 juni, 2024Upptäck vår nya brandvarnare – En ny generation av brandskydd Vi är stolta att presentera vår nya brandvarnare, vår mest…
Svenska Alarm presenterades på Sweden Ukraine Business Action
3 juni, 2024Svenska Alarm och VD Christofer Eriksson deltog nyligen i SUBA, Sweden Ukraine Business Action. Syftet var att belysa fördelarna med…
Svenska Alarm halverar antalet onödiga väktarutryckningar
18 april, 2024Ingen trygghetslösning är komplett utan en snabb och pålitlig väktartjänst. Därför skapade Svenska Alarm för några sedan den unika lösningen…
Ett kärt återseende – Ellen Almquist ny COO på Svenska Alarm
7 februari, 2024För några år sedan var Ellen Almquist med och framgångsrikt byggde upp Svenska Alarms försäljningsorganisation. Därefter bar det iväg ut…