Tips mot inbrott i höst - Svenska Alarm

Tips mot inbrott i höst

När mörkret kommer kan tjuven arbeta ostört. Under 2000-talet har en ny trend bland villainbrott blivit tydlig och höstmånaderna är nu den tid då flest inbrott anmäls. Det visar ny statistik från Brottsförebyggandet rådet (Brå). Ett installerat hemlarm minskar risken för att drabbas av ett inbrott.

 

tips mot inbrott i höst

 

Hösten populäraste tiden för inbrott

Hösten står för dörren – den tid på året då flest villainbrott anmäls. Organiserad brottslighet och inbrottsvågor som drar fram kan vara en av orsakerna till den förändrade statistiken. Statistiken visar att det sker 5250 inbrott i bostäder per kvartal, enligt Brå.

Tidigare har antalet anmälda villainbrott varit ganska jämnt fördelad över året, med en dipp i statistiken på vårkanten, men detta har sedan mitten av århundradets första decennium ändrats. Vidare skriver tidningen Security User att under oktober, november och december anmäls hela 65 procent fler inbrott än under resten av året. Värst drabbade är Västra Götalands län (Göteborg), Hallands län och Skåne län (Malmö), men också Stockholm, Uppsala och Södermanlands län.

Majoriteten av inbrotten sker genom altandörren eller fönstervägen. Tjuven vill arbeta ostört och osedd. Det blir på baksidan av huset som inbrottet sker, gärna i skydd av buskar och mörker. Närmare 80 % av inbrotten sker genom ett fönster eller fönsterdörr säger Lotta Mauritzson på SSF Stöldskyddsföreningen.

 

Tips mot inbrott i höst – minska risken att bli drabbad

 • Skaffa utomhuslarm och utomhusbelysning med rörelsevakt som tänds när någon passerar förbi. De monteras lämpligen på baksidan vid altandörren där tjuven annars hade kunnat arbeta ostört i mörker.
 • Arrangera så att lampor tänds och släcks, helst oregelbundet och bara när det är mörkt ute. Några timers monterade till fönsterlamporna är en bra start.
 • Tjuvarna är smartare än vi tror. Det räcker inte att gömma värdesakerna i hemmet. Lås hellre in dem i värdeskåp eller ännu hellre bankfack.
 • Om du är bortrest när snön faller. Be en granne skotta undan snö, göra spår i snön fram till ytterdörren och köra upp bilen på uppfarten.
 • Se över ditt hemlarm. Med ett hemlarm från Svenska Alarm kan du enkelt se aktuell status på ditt larmsystem direkt i appen. Har du ett gammalt larm rekommenderar vi att du utför ett gångtest och väntar på att larmoperatören ringer upp och bekräftar att de ser bilderna från ditt hus.
 • När du lämnar båten och fritidshuset se till att ta med dig dina dyra värdesaker. Då är risken mindre att du möts av en otrevlig överraskning nästa gång du kommer dit.
 • Gör det svårt för tjuven. Ta ett extra varv i trädgården och försäkra dig om att stegar, grill och cyklar är fastlåsta eller inställda i ett låst och larmat förråd.

Publicerad

Förebygga inbrott

5 kommentarer

 1. Nanny rakb skriver:

  Hej,vi bor i ett tvåvåning radhus i vårby.vi har tre dörrar, en entredörr och två dörrar till terassen samt tre fönster mot gatan och två fönster mot tarassen på markplan.Vi önskar installera ett trålös inbrott larmsystem kopplade till sos för botten våningen som är ca 60m2 och öppen yta.vi måste tänka på hunden som vistas alltid på övereplan och han väger 12 kg.vad kan ni erbjuda oss och vad koster det per månad?tack
  Mvh
  Nanny rakb

 2. Hej! Jag skrev ett inlägg för 2 veckor sedan och tog mig friheten att låna den här bilden av er… Hoppas det är o.k – i annat fall plockar jag bort den. Har satt in en länk till er: http://evaiaten.blogspot.gr/2012/11/tips-inbrottssakrare-hem-mot-inbrott.html
  Hälsningar från ett regnigt Aten!
  ☼☼☼

  • ugglan skriver:

   Hej Eva,
   Jättebra att du tar dig tid och uppmärksammar andra på åtgärder som man kan göra för att minska risken att bli drabbad av inbrott, hoppas nu också att du själv gör åtgärderna:)

   Du får gärna läsa vidare på vår hemsida där vi skriver om olika åtgärder som är bra att göra. En av dem är ju att man skaffar ett smart hemlarm men precis som du skriver så finns det så mycket mer som man kan göra. Följ oss gärna på twitter.com/SvenskaAlarm och facebook.com/SvenskaAlarm där vi försöker att tipsa lite då och då.

   Hälsningar från ett kallt Sverige!

 3. Tack Ugglan! Ha en fin fortsättning på helgen!
  ☂☂☂

Gör som 23,794 andra och få bra tips varje månad

Signa upp till vårt nyhetsbrev