Tjuvar väljer hus utan Raduslarm - Läs hur du skyddar dig från dem

Radhuslarm: Viktig detalj i grannsamarbetet

Att alla i ett grannskap samarbetar mot tjuven är en av den viktigaste åtgärden man kan vidta för att minska risken att bli rånad. Man håller utkik för varandra, parkerar i grannens garage när hen farit på semester och gör allt för att få husen att se så bebodda ut som möjligt och på så sätt vilseleda och avskräcka tjuvarna. Men vad kan ni göra om de flesta jobbar eller går i skolan på tisdag morgon, just när tjuven bestämt sig för att titta förbi? En viktig strategi är att ta reda på hur tjuvarna arbetar, och försvåra det för dem. Att alla i grannskapet installerar individuella larm till radhus kan göra just detta.

 

Tjuvar väljer radhus utan larm

Varje månad säljs 2500 inbrottslarm för hem och företag. Enligt polisen är larm till radhus ett av de bästa sätten att skydda sig mot inbrott, för att tjuvar väljer hus utan larm. Det är faktiskt ganska stor risk att bli utsatt för ett inbrott om man väljer att inte skaffa larm till radhusen – siffrorna pekar på att en av fem olarmade villaägare blir drabbade. Statistik från Folksam visar att villor, kedjehus och radhus med larm löper långt lägre risk för att bli drabbade av ett inbrott. Bara att ha en dekal som visar att du installerat larm i ditt radhus kan ha en avskräckande effekt på tjuven, som inte vill göra en massa extra jobb för att komma in hos dig eller utsätta sig själv för en högre risk att bli gripen.

 

Våra rådgivare hjälper dig med radhuslarmet

 

12 % har valt att öka skyddet för familjen med radhuslarm

Enligt branschorganisationen Swelarm har 12 procent av villaägarna anslutna hemlarm. Varje år säljs ca 30 000 hemlarm till privatpersoner, vilket är 2 500 i månaden. Försäljningen har under de senaste fyra åren ökat kraftigt och antalet personer som skaffar ett larm är idag dubbelt så högt som för fyra år sedan. Du som funderar på att skaffa radhuslarm för att kunna känna dig säkrare hemma kan höra av dig till oss på Svenska Alarm för en lösning som passar just din situation.

 

Radhuslarm hjälper att förhindra spridningen av en inbrottsvåg 

Enbart under förra året ökade antalet anmälningar med 19 procent, enligt nya siffror från Brottsförebyggande rådet, Brå.

 

Radhuslarm skrämmer bort tjuvarna

Bild från DN.se 20120217

 

Tjuvarna har bytt taktik. Inbrottsligorna genomför allt oftare blixtsnabba tillslag – i flera hus på samma gata. ”Det är väl genomtänkt. Allt är över på bara ett par minuter”, säger Johan Grenfors, polisöverintendent vid Rikskriminalpolisen. Inbrottstaktiken har förändrats de senaste åren. Tjuvarna nöjer sig sällan med ett hus i ett område, utan besöker allt oftare flera hus på samma gata. Tillslagen sker blixtsnabbt och genomtänkt (DN). Det räcker inte att ett hus har inbrottslarm, det är viktigt att installera larm i alla radhusen på gatan.

Ligorna är välorganiserade och arbetar i olika län, vilket försvårar polisens arbete för att spåra och gripa dem. Radhus utan larm och med släckta lampor är särskilt attraktiva, eftersom de kan stjäla från flera familjer samtidigt. En person sitter kvar i bilen och håller utkik, medan de andra tar sig in i husen genom husets baksida och hämtar hem värdefulla saker som pengar, elektronik och smycken. När allt är länsat, hoppar de in i bilen och smiter iväg – då är det redan försent.

 

Tjuvar rekar för att hitta olarmade villor 

Enligt Rikskriminalpolisen rekognoscerar ofta ligorna adresserna kvällen före sina tillslag. De undersöker bland annat om villorna har lamporna tända och om det finns larm på radhusen. Det räcker inte bara med att sätta upp larmdekaler, för att dessa ligor kollar in genom ditt fönster för att se vart detektorerna sitter. Akta dig också för att installera första bästa larm – många larmbolag har standardlösningar för kunden vilket de professionella ligorna snabbt lär sig att koppla bort eller undvika. När du väljer leverantör av inbrottslarm är det viktigt att du får personlig hjälp och en anpassad lösning som är optimal just din bostad. Hos oss på Svenska Alarm kan du få den vägledning du behöver. Vi kommer hem till dig och ser över vilka svaga punkter ditt hem har, så att det radhuslarm du väljer verkligen blir den bästa lösningen för dig. Rekommendera oss även gärna till andra som behöver installera larm, så att grannskapet kan ha ett extra skydd mot tjuvarna, och dessa vänder sig åt andra håll eller blir tagna på bar gärning.

Vill du veta mer? kontakta oss idag så hjälper vi dig eller läs mer här om våra hemlarm

 

Publicerad

Förebygga inbrott, Inbrottsstatistik

Gör som 23,804 andra och få bra tips varje månad

Signa upp till vårt nyhetsbrev