Utfasningen av 2G och 3G påverkar larmmarknaden – Svenska Alarms kunder kan vara lugna - Svenska Alarm

Utfasningen av 2G och 3G påverkar larmmarknaden – Svenska Alarms kunder kan vara lugna

Snart stängs de gamla 2G- och 3G-näten ner, något som många larmsystem idag är beroende av. Teknikskiftet innebär att vissa larm behöver uppgraderas för att fungera med 4G. De som köpt ett system från Svenska Alarm kan känna sig trygga, larmen har stöd för bredband och är enkla att uppgradera till 4G om det skulle behövas. 

– Många av våra kunder kommer inte märka någon skillnad av att 2G- och 3G-näten stängs ner. Ett larm från Svenska Alarm är en långsiktig investering som ska kunna användas i många år, säger Niklas Halldén, styrelseordförande på Svenska Alarm.

Utfasningen av de äldre telekomnäten pågår i hela världen, under första halvåret 2021 gick endast två procent av datatrafiken i Sverige via 2G eller 3G. Teleoperatören Telia planerar att i Sverige stänga ner 3G-nätet 2023 och 2G-nätet 2025. I takt med att säkerhetskraven på systemen blir allt högre är det nödvändigt att gå över till mer moderna system som kan möta kundernas behov. 

Inom säkerhetsbranschen är det däremot annorlunda, flera larmsystem är beroende av framför allt 2G-nätet som har god täckning över landet och snabbt kan skicka information om kritiska larmhändelser. Som medlemsföretag i branschorganisationen Säkerhetsbranschen följer Svenska Alarm deras rekommendationer. 

Våra larmsystem har stöd för bredband vilket gör att de kan fortsätta fungera oavsett vilka mobilnät som är standard. Svenska Alarms larmsystem går dessutom att uppgradera för att bli kompatibla med 4G. 

För den som redan är kund till Svenska Alarm är tjänsten kamerabevakning redan kompatibelt med 4G-nätet och ingen uppgradering behövs.  

– Teknisk utveckling såsom skiftet till nyare nät är något som i längden är positivt. Vi har en plan för att stegvis fram tills 2025 uppgradera samtliga kunders larm, det görs med en enkel LTE-sändare som kommunicerar via 4G nätet. LTE-sändaren kan monteras i det befintliga i larmsystemet eller så kan det göras en uppgradering med kompletterande utrustning. I god tid kommer vi att höra av oss till de kunder som berörs på samma sätt som vi gjort i tidigare teknikskiften. 

 

För frågor, hör gärna av dig  

Publicerad

Nyheter, Okategoriserade

Gör som 23,859 andra och få bra tips varje månad

Signa upp till vårt nyhetsbrev