112-dagen för att uppmärksamma nödnummer - Svenska Alarm

112-dagen

Nödnumret 112 kan ringas från en fast telefon eller mobiltelefon. Det europeiska nödnumret 112 uppmärksammas idag den 11e februari, den årliga 112-dagen.

 

112 dagen

 

 

112 kan ringas från en låst mobil

Det går bra att ringa ett nödnummer från en låst telefon. På till exempel en iPhone hittar du knappen längst ner till vänster där du kan trycka och göra ett 112 samtal. Samtalet sker utan kostnad och går att ringa på alla nät i hela Europa. 112 dagen finns för att sprida kunskap kring vårt nödnummer 112. I Sverige känner de flesta till numret men i till exempel England är det bara 12 % som har vetskap om det här numret.

Nödnumret 112 motsvarar den amerikanska 911 och Australienska 000. Tidigare hade Europa flera olika nummer för respektive land, vilket visserligen lever kvar men för oss Svenskar som reser utomlands så fungerar det att slå 112 i de flesta länder.

Vid ett pågående inbrott ska du omedelbart ringa 112

Det är bara 40 procent av alla samtal som rings in till 112 som är nödsamtal. De resterande 60 procenten borde ringas någon annanstans. Att mer än hälften är onödiga samtal gör att de som verkligen behöver hjälp får vänta längre.

Vid ett pågående inbrott ska du omedelbart ringa 112. Det kan alla göra som har en larmtjänst som i realtid informerar dig med bilder och information vid en inbrott. Däremot de som sitter med ett gammalt larmsystem utan att själv kunna få vetskap om vad som händer får vänta tills de blir uppringda eller än värre möts av det vid hemkost.  Ja, då är det 11414 till polisen du ringer för att meddela om vad som hänt.

Publicerad

Säkerhetstips

Gör som 23,758 andra och få bra tips varje månad

Signa upp till vårt nyhetsbrev