Orolig för att bli bestulen på disel? Slipp detta med våra tips!

Dieselstölder ett vanligt problem
 – så skyddar du dig

Är du en lantbrukare eller småföretagare som förfogar över traktorer, skogsmaskiner, entreprenadmaskiner, lastbilar eller andra fordon? Då har du kanske råkat ut för dieseltjuvar. Under årets tre första kvartal rapporterades totalt 7 135 stölder runt om i landet enligt Brottsförebyggande rådet. För den som drabbas är det inte bara en fråga om förlorat bränsle. Maskiner och bilar förstörs när tjuven sågar sönder fordonet för att kunna slanga. Därför blir slutsumman för skadegörelsen i många fall högre än själva bränslekostnaden.

 

Dieselstölder ett vanligt problem så skyddar du dig

 

Från livsstilskriminella till internationella ligor

Enligt polisen är det sannolikt olika konstellationer av gärningspersoner som ligger bakom stölderna. Det kan dels handla om utländska ligor med större fordon och avancerad pumputrustning, dels om så kallade livsstilskriminella som helt enkelt slangar bensin för att finansiera sitt missbruk. I vissa fall kan det även handla om utländska åkare som p.g.a. dåliga villkor tvingas stjäla bränsle för att finansiera sina körningar genom Sverige. Att Gotland endast hade 29 anmälda stölder under 2015 att jämföra med Västra Götalands 1 669 ger en vink om att tillgänglighet och marknad har betydelse för val av offer.

 

Svårutredda brott

Då och då åker dieseltjuvarna fast, men oftast är den här typen av brott svårutredda. Många stölder sker på landsbygden nattetid då risken för upptäckt är mindre. ”Brotten har inte sällan begåtts någon gång mellan två dygn och upptäcks av målsägaren i efterhand”, skriver polisen i en rapport från 2014.

 

Så här skyddar du dina maskiner och ditt svarta guld

En effektiv åtgärd för att hålla tjuvarna borta är att investera i ett bra utomhuslarm. Larm är avskräckande och kan med fördel användas tillsammans med övervakningskameror och belysning. Försvåra för eventuella tjuvar genom att inte placera tankar och maskiner direkt vid infarten om du bor på landsbygden. Du kan också tillsätta färg i tanken, det underlättar spårning av dieseln och gör den svårare att sälja vidare.

 

6 tips för att slippa dieseltjuvar

  • Investera i ett utomhuslarm. Det avskräcker tjuven!
  • Placera aldrig dieseltanken vid infarten.
  • Använd låsbara, slangningsskydd & larm.
  • Installera belysning vid tankarna.
  • Med blåmärkt diesel blir du registrerad som ägare.
  • Se till att säkra spår som kan vara användbara för polisen om du har blivit utsatt för stöld.

Publicerad

Förebygga brott, Kameralarm, Säkerhetstips

Gör som 23,865 andra och få bra tips varje månad

Signa upp till vårt nyhetsbrev