Med kontor i Falköping kommer Johan förse företag och hushåll över hela Skaraborgs län med Svenska Alarms produkter och tjänster:…
Olycksfilmerna väcker starka reaktioner
I augusti i fjol berättade en frustrerad anestesisköterska om hur flera människor vid Askimsbadet i Göteborg valde att ta kort och filma istället för att hjälpa till när en 15-årig kille höll på att drunkna. I Halland berättar en uppgiven polis om hur en folksamling på E4:an valde att stå och filma ett misslyckat upplivningsförsök efter en bilolycka. Detta är bara två av många rapporter som väckt starka reaktioner under fjolåret.
Filma eller hjälpa till?
Tittolyckor och tittköer har blivit vanliga fenomen, alltså olyckor orsakade av nyfikna människor som tittar mer på olyckan de passerar än trafiken runt omkring sig. Fenomenet att folk samlas för att filma eller ta kort istället för att hjälpa till är dessutom ett etiskt dilemma.
När Dagens Nyheter frågar den twittrande polisen Viktor Adolphson kring det här beteendet svarar han att det är en del av den tekniska utvecklingen där allt ska ut på Facebook och Youtube men att människor måste lära sig att använda sitt sunda förnuft.
Räddningspersonal vill råda bot på trenden
Att stå i vägen för att ta en bild kan försvåra räddningsarbetet, samtidigt som det kan vara djupt kränkande för den som är skadad, men att filma och fota olyckor finns det ännu ingen konkret lag mot, något som Ambulansförbundet nu vill ändra på. De har föreslagit en lagändring genom införandet av ett nytt brott, kallat otillbörlig olovlig fotografering. Förbundet har gjort påstötningar hos både justitiedepartementet, MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) och Socialstyrelsen för att försöka få till ett fotoförbud.
Ambulansföraren Henrik Johansson tycker att någonting har blivit skruvat.
– Man ska inte ta bilder på människor som sitter fastklämda i bilar eller hoppat från en bro eller så. Det är djupt oetiskt, precis som när folk tar bilder i stället för att hjälpa till, säger till TT.
Fakta: Så här ska du agera vid en olycka
Är du först på plats? Parkera så säkert så möjligt, en bit från olyckan.
Sätt på varningsblinkers och ställ ut varningstriangel.
Skaffa en snabb överblick över situationen, vad som har hänt, antal skadade etcetera.
Ring sedan 112.
Låt därefter mobilen stanna i fickan och rädda liv efter förmåga.
Chockade människor kan irra ut i trafiken, för dem i säkerhet.
Fler tips för att förhindra brott hittar du i boken Säkerhetsbibeln.
Fler nyheter
Svenska Alarm expanderar med ny franchisetagare i Skaraborgs län
30 maj, 2023Med kontor i Falköping kommer Johan förse företag och hushåll över hela Skaraborgs län med Svenska Alarms produkter och tjänster:…
Att filma tjuven är okej, men tänk efter innan du delar filmen till andra
8 mars, 2023Hemlarm med kamerabevakning blir allt vanligare. Både filmkvalitet, överföringsteknik och lagringsmöjligheter har snabbt blivit både billigare och bättre vilket gjort…
Svenska Alarm växer genom ännu ett strategiskt förvärv
27 december, 2022Svenska Alarm stärker nu sin närvaro i Svealand och norröver genom att förvärva 1Alarm Sverige AB:s verksamhet.
Nya funktioner i Svenska Alarms app: kompatibel med smarta lås och snabbare åtgärd vid verifierade larm
28 september, 2022Svenska Alarm släpper nu flera nya funktioner till bolagets app som nu är kompatibel med smarta lås såsom Yale Doorman.…
Svenska Alarm expanderar med ny strategi, förvärvar konkurrenten Best Alarm
9 augusti, 2022Larmföretaget Svenska Alarm köper Best Alarm. Uppköpet är en del av Svenska Alarms nya strategi för tillväxt. – Vi ser…
Tre tips – så skyddar du hemmet under semestern
1 juni, 2022Sommaren är äntligen på ingång och därmed också semestern. Tyvärr innebär semesterperioden även högsäsong för inbrottstjuvarna, år 2020 gjordes det…