Stor kartläggning av kriminella ligor - Svenska Alarm

Stor kartläggning av kriminella ligor

Förra året anmäldes 22 000 bostadsinbrott runt om i landet och uppklarningsstatistiken är skrämmande låg, där endast 4% av inbrotten klaras upp. Med ambitionen att förbättra denna statiskt har polisen har genomfört en stor kartläggning över vilka som begår bostadsinbrott och var dessa sker.

stor kartläggning av kriminella ligor

 

Stöldligor från östeuropa

Polisen fastslår att de flesta inbrotten utförs av organiserade stöldligor från Östeuropa där ett 15-tal kriminella nätverk kartlagts. De flesta ligamedlemmar kommer från Litauen, följt av Polen. Sedan finns det också mindre grupper från Georgien, Vitryssland, Rumänien och Bulgarien. Totalt rör det sig om 1500 aktiva personer som begår dessa brott. Utredningen visar även på att stölderna ofta är mycket välplanerade.

– Från att de anländer till Sverige, tills de åker med stöldgodset ur landet är det oerhört organiserat. När de kommer hit får de en gps med inmatade mål och sedan begår de bostadsinbrott och bilstölder under en vecka, innan de reser hem igen, säger till SVT Nyheter.

 

Bostadsinbrott och lyxbilar

Nätverken är specialiserade på olika områden. Ofta rör det sig om rena beställningsjobb. Vissa ligor gör bostadsinbrott, medan andra stjäl lyxbilar och dyra bildelar. Många ligor har har dessutom medlemmar som bor i Sverige och som står för planeringen genom att välja ut lämpliga måltavlor för inbrotten och stölderna. Anders Burén berättar hur han bevittnat hur en bil blir tömd på strålkastare, airbags och mediamodulen på under en minut.

När de kriminella gängen etablerar sig på mindre orter blir pressen på polisen där extra hård. Lilla Laholm i Halland är ett sådant exempel. Där berättar Erik Nord, operativ chef på polisen i Västra Götaland, om hur de kriminella gängen försökt trakassera polismännen och kartlägga deras liv genom att följa efter dem både till och från jobbet.

 

Minimera riskerna med ett smart hemlarm

Det finns flera sätt att minska riskerna att drabbas av ett bostadsinbrott. Ett smart hemlarm är både avskräckande och ett effektivt sätt att avbryta ett pågående inbrottsförsök.

Det här ska du tänka på när du väljer hemlarm:

  • Välj ett företag som är av polisen godkänd larminstallatör.
  • Välj ett företag med en behörig ingenjör av inbrottslarm.
  • Välj ett företag som är medlem i branschorganisationen Säkerhetsbranschen.
  • Välj ett företag som har larmutrustning som är godkänd av SSF Stöldskyddsföreningen.
  • Välj att äga ditt nya hemlarm istället för att hyra det.

 

Kontakta oss på Svenska Alarm så berättar någon av våra trevliga rådgivare mer om hur du får ett tryggare hem.

Gör som 23,804 andra och få bra tips varje månad

Signa upp till vårt nyhetsbrev