Bilder från kameralarmet på sociala medier? Läs här om reglerna!

Får man publicera bilder från kameralarmet på Facebook?

En del butiksägare som blir utsatta för rån väljer att hjälpa polisen på traven genom att sprida bilder från sitt kameralarm via Facebook och andra sociala medier. Men vad säger lagen om det?

 

Får man publicera bilder från kameralarmet på Facebook

 

Bilderna från kameralarmet gav varorna tillbaka

En dag kom två darriga unga män in i klädbutiken Vestito i Göteborg för att lämna tillbaka stulna plagg. Ungdomarna hade sett sig själva på bild från övervakningskameran – bilder som butiksägaren själv valt att sprida via Facebook – fått kalla fötter och därför valt att gå tillbaka till butiken med stöldgodset.
– De var så unga och vi kände att de förtjänade en andra chans. De kunde knappt prata när de lämnade tillbaka sakerna och var helt förstörda, berättade ägaren Daniel Henneman för GT.

En Malmöhandlare tröttnade även han på upprepade stölder men valde att gå ett steg längre genom att lägga ut övervakningsbilderna direkt i skyltfönstret tillsammans med en anklagande text. Nu varnar polisen för att det kan vara straffbart förtal.

Så vad får du göra och inte göra med dina övervakningsbilder?

Malmöpolisens informatör Linda Plym säger i tidningen Skydd & Säkerhet att enligt deras jurister är det lagligt att publicera bilder från ett kameralarm, men däremot inte att skriva ut namn med en anklagande text. Då finns risken att du själv blir anmäld för förtal. För att någon ska kunna åtalas för förtal krävs dock normalt att den som känner sig utsatt själv måste ta initiativet till rättegång. Något som kanske inte är så troligt om den utsatta själv riskerar bli åtalad för stöld.

Polisens presstalesman i Göteborg, Björ Blixter, vill däremot inte rekommendera butiker att sprida bilder över sociala medier över huvud taget då rättsläget är otydligt.
– När vi själva väljer att publicera bilder från övervakningskameror gör vi det som en sista åtgärd. När inget annat hjälper. Då kan vi publicera bild på vår hemsida, säger han till GP.

Så rekommendationen från oss blir: Rådfråga alltid din lokala polis innan du publicerar några foton.

Publicerad

Användartips larm, Kameralarm, Säkerhetstips

Gör som 23,865 andra och få bra tips varje månad

Signa upp till vårt nyhetsbrev