Har du 100 000 liggande på kökshyllan? - Svenska Alarm

Har du 100 000 liggande på kökshyllan?

Vad är det mest värdefulla du har hemma? Är det nyinköpta platt-TV:n? Farfars gamla armbandsur? Vigselringarna? Kanske datorn? Det tjuven är ute efter däremot kanske är något helt annat…

Har du 100 000 liggande på kökshyllan

Svenskt pass är värt många tusenlappar

Det vi talar om är ett vanligt svenskt pass som idag är värt mellan 15 000-100 000 på svarta marknaden. Trots det förvarar vi dem ofta helt öppet, kanske i kökshyllan eller byrålådan – något som passtjuvarna är fullt medvetna om.

Just nu vill många komma till Schengen och därför har svenska pass blivit hårdvaluta. Varje år rapporteras över 50 000 stycken som försvunna eller stulna. En del av dem återfinns i Sydeuropa där de används till exempel vid människosmuggling. Rikskriminalen berättar i en rapport att den turkiska gränskontrollen dagligen hittar personer som försöker resa med svenska pass.

 

Passet är nyckeln till fritt resande

Svenska pass ger tillträde utan visum till 144 länder. Enligt World Economic Forum och Passport Index är det bara ett fåtal pass som gör det möjligt att fritt resa in i fler länder.

 

Passet är nyckeln till fritt resande

 

Trots att vi sedan 2012 har ett av världens mest säkra och svårförfalskade pass har vi dålig kontroll på försvunna och stulna pass. Det betyder att dokumenten kan utnyttjas av personer som liknar den verklige passinnehavaren utan att behöva manipuleras. Polisen misstänker att kriminella som vill röra sig över gränser utan att bli registrerade utnyttjar stulna svenska pass. De kan också användas av personer som åker till utlandet och öppnar bankkonton i någon annans namn.

 

Ett hemlarm minskar risken för att passet ska bli stulet

Så även om du själv hävdar att du inte har några värdesaker hemma så kan inbrottstjuvens syn alltså vara en helt annan. Därför är ett modernt hemlarm alltid en bra investering. Ett väl synligt larm är både avskräckande och kan också avbryta ett pågående inbrottsförsök. Det gör att du och din familj kan sova gott om nätterna. Kontakta oss så återkommer någon av våra trevliga säkerhetsansvariga till dig och berättar mer.

Publicerad

Förebygga brott, Säkerhetstips

Gör som 23,794 andra och få bra tips varje månad

Signa upp till vårt nyhetsbrev