Jonisk eller optisk brandvarnare. Vad är bäst? – Svenska Alarm

Jonisk eller optisk brandvarnare

Om olyckan är framme och det börjar brinna är det viktigt att ha ett bra brandskydd. Den vanligaste dödsorsaken i samband med bränder är förgiftning till följd av brandröken. Det gör brandvarnaren till en väldigt bra och billig livförsäkring. I detta avsnitt får du lära dig mer om olika typer av brandvarnare – jonisk eller optisk brandvarnare

 

Trådlös jonisk eller optisk brandvarnare

Jonisk eller optisk brandvarnare – vad är skillnaden?

Det finns olika typer av brandvarnare – Jonisk eller optisk brandvarnare.

Fram tills för några år sedan vara alla brandvarnare joniska. De hade en radioaktiv kärna i mitten som reagerade på molekyler i luften. Det gjorde dem onödigt känsliga vilket kunde medföra problem på ställen där man inte vill ha brandlarm som tjuter i onödan. Dessutom var det besvärligt att återvinna den radioaktiva delen av larmet.

Idag säljs det i princip inte längre joniska brandvarnare längre och en del länder, till exempel Danmark, har rentav förbjudit dem helt. Läs gärna testfaktas artikel faran med dessa.

En optisk brandvarnare däremot innehåller inga miljöfarliga ämnen. De består av en fotocell som känner störningar i ljusstrålen. En optisk brandvarnare reagerar snabbt på kall synlig rök från till exempel smältande plast. För den som vill ha det lilla extra så finns det brandvarnare som även har en termisk detektering. Detta innebär att brandvarnaren känner de temperaturförändringar som sker vid brand och ger därför ett utmärkt skydd.

Rökdetektor eller brandvarnare

Rökdetektor och brandvarnare är två ord eller begrepp som ofta används om samma sak. En rökdetektor detekterar rök. Det innebär att den i ett tidigt skede varnar vid en rökutveckling. Det är ofta en lins placerad i rökdetektorn som kan detektera röken vid en tidig brand. En optisk brandvarnare däremot känner inte av röken i sig utan reagerar på störningar i ljusstrålen och temperaturförändringar.

 

Optisk brandvarnaren är en del av brandskyddet

En optisk brandvarnare är en oumbärlig del i ditt brandskydd hemma. Andra saker som du bör ha hemma för att stärka ditt brandskydd är brandfilt, brandspray och en brandsläckare.

Om det tar eld i din ljusstake är det först och främst brandfilten som snabbast möjligt ska täcka eldens flammor. Brandfilten fungerar också vid eldutvecklingen i köket. Ett bra komplement kan vara en brandspray. Det är en spray som finns på en flaska. Vid användning riktas den mot elden och släcker effektivt en eldutveckling i en kastrull.

Du ska också ha en brandsläckare nära till hands. Börja spruta bredvid elden och flytta sedan strålen sakta in mot elden samtidigt som du rör dig runt branden så att du kommer åt att släcka ordentligt. Vid kraftig brand måste du sätta din familj i säkerhet och sedan ringa nödnummer 112 och be om hjälp med brandsläckningen. Här skriver Brandskyddsföreningen om hur du förebygger brand i hemmet.

Optisk brandvarnare är sammankopplingsbar och en del av ditt smarta larm

Våra larm skyddar mot brand genom att koppla in en optisk rökdetektor till ditt brandlarm. Det innebär att du har en mycket driftsäker rökdetektor. Fördelar med att koppla brandvarnaren till larmet är att larmar en larmar alla. Man kan säga att brandvarnarna ”pratar med varandra” för att du ska få ett så bra brandskydd som möjligt.

 

Läs mer om våra brandlarm

Publicerad

Förebygga brand

En kommentar

  1. […] och idag kommunicerar trådlösa larm med två-vägs kommunikation. Det innebär tex. att larmar en brandvarnare så larmar alla. Hemlarm styrs numera med telefonen, antingen via app on off eller via Svenska […]

Gör som 23,794 andra och få bra tips varje månad

Signa upp till vårt nyhetsbrev