Cykelstölder är vanligt, så här skyddar du dig enligt Polisen

Polisens tips – så skyddar du dig mot cykelstölder

År 2015 så anmäldes 66 300 cykelstölder, men det var bara 1 % av dessa stölder som klarades upp av polisen. 1 % kan visserligen låta nedlåtande, men siffran är missvisande då brottet räknas som ouppklarat så länge som personen bakom brottet inte lagförts. Detta innebär att det är fler som får tillbaka sina cyklar än vad statistiken visar.

tips för att undvika cykelstöldMen vad gör polisen egentligen vid en rapporterad cykelstöld och vad kan vi som privatpersoner göra om vi drabbas? Vi har träffat Jakob Åkesson som arbetar som polis för att reda ut vad som egentligen gäller.

Om en cykelstöld pågår, hur ska vi agera?

  • Om det är tal om en pågående cykelstöld som du blir vittne till ska du i första hand ringa 112. Då kommer du att få frågor av polisen om var du befinner dig och vilken väg bort från brottsplatsen som gärningsmannen tar, men även hur gärningsmannen och den stulna cykeln ser ut, berättar Jakob Åkesson, polis.

 

Om du själv blir drabbad

Om du däremot märker i efterhand att din cykel har blivit stulen så ska du istället ringa 114 14, menar Jakob. Det mest troliga är då att den polisman som svarar tillsammans med dig upprättar en anmälan direkt över telefon.

-För att kunna upprätta en anmälan behöver vi cykelns ramnummer så vi kan hitta cykeln i vårt datasystem, samt dina personuppgifter. Om din cykel har andra unika kännetecken som möjliggör en identifiering tar vi också gärna emot det, likaså om du vet tid och plats för stölden, fortsätter Jakob.

Ramnumret för cykeln hittar du på cykelns originalpapper från inköpet. Det går också att hitta numret på ramen, ofta står det under ramen. Du får då vända på cykeln upp och ner för att hitta ramnumret.

Hur bör vi då agera för att undvika att våra cyklar blir stulna?

  • Tänk noga igenom var du ställer din cykel. Är du hemma kan en bra lösning vara att ha cykeln inlåst i ett garage. Går inte det bör du dölja den så gott det går – kanske genom att låsa fast den bakom bilen?
  • Parkera inte cykeln på platser där få rör sig under dagtid. Under nattetid rekommenderar polisen dock att du i största mån undviker att parkera cykeln på offentliga platser.
  • Använd rejäla lås, gärna två stycken, och lås fast cykeln i ramen – försök försvåra för tjuven så mycket som möjligt. Då ökar chanserna att tjuven går vidare till en annan cykel.
  • Använd larm med kameraövervakning. Det avskräcker i många fall tjuven från att begå brott även på lite mer dolda platser i hemmet.

Publicerad

Förebygga brott, Säkerhetstips

Gör som 23,793 andra och få bra tips varje månad

Signa upp till vårt nyhetsbrev