Få full överblick över ditt hem med bara ett knapptryck i din app. Med den nya funktionen från Svenska Alarm…
Polisens tips – så skyddar du dig mot cykelstölder
År 2015 så anmäldes 66 300 cykelstölder, men det var bara 1 % av dessa stölder som klarades upp av polisen. 1 % kan visserligen låta nedlåtande, men siffran är missvisande då brottet räknas som ouppklarat så länge som personen bakom brottet inte lagförts. Detta innebär att det är fler som får tillbaka sina cyklar än vad statistiken visar.
Men vad gör polisen egentligen vid en rapporterad cykelstöld och vad kan vi som privatpersoner göra om vi drabbas? Vi har träffat Jakob Åkesson som arbetar som polis för att reda ut vad som egentligen gäller.
Om en cykelstöld pågår, hur ska vi agera?
- Om det är tal om en pågående cykelstöld som du blir vittne till ska du i första hand ringa 112. Då kommer du att få frågor av polisen om var du befinner dig och vilken väg bort från brottsplatsen som gärningsmannen tar, men även hur gärningsmannen och den stulna cykeln ser ut, berättar Jakob Åkesson, polis.
Om du själv blir drabbad
Om du däremot märker i efterhand att din cykel har blivit stulen så ska du istället ringa 114 14, menar Jakob. Det mest troliga är då att den polisman som svarar tillsammans med dig upprättar en anmälan direkt över telefon.
-För att kunna upprätta en anmälan behöver vi cykelns ramnummer så vi kan hitta cykeln i vårt datasystem, samt dina personuppgifter. Om din cykel har andra unika kännetecken som möjliggör en identifiering tar vi också gärna emot det, likaså om du vet tid och plats för stölden, fortsätter Jakob.
Ramnumret för cykeln hittar du på cykelns originalpapper från inköpet. Det går också att hitta numret på ramen, ofta står det under ramen. Du får då vända på cykeln upp och ner för att hitta ramnumret.
Hur bör vi då agera för att undvika att våra cyklar blir stulna?
- Tänk noga igenom var du ställer din cykel. Är du hemma kan en bra lösning vara att ha cykeln inlåst i ett garage. Går inte det bör du dölja den så gott det går – kanske genom att låsa fast den bakom bilen?
- Parkera inte cykeln på platser där få rör sig under dagtid. Under nattetid rekommenderar polisen dock att du i största mån undviker att parkera cykeln på offentliga platser.
- Använd rejäla lås, gärna två stycken, och lås fast cykeln i ramen – försök försvåra för tjuven så mycket som möjligt. Då ökar chanserna att tjuven går vidare till en annan cykel.
- Använd larm med kameraövervakning. Det avskräcker i många fall tjuven från att begå brott även på lite mer dolda platser i hemmet.
Fler nyheter
Ta livefoto direkt i appen – för ett tryggare hem!
30 september, 2024Få full överblick över ditt hem med bara ett knapptryck i din app. Med den nya funktionen från Svenska Alarm…
Skydda ert hem mot inbrott under semestern
25 juli, 2024När ni lämnar ert hem ensamt hemma är det ytterst viktigt att tänka på tryggheten. Här kommer en del tips.
Ny prisvinnande brandvarnare
12 juni, 2024Upptäck vår nya brandvarnare – En ny generation av brandskydd Vi är stolta att presentera vår nya brandvarnare, vår mest…
Svenska Alarm presenterades på Sweden Ukraine Business Action
3 juni, 2024Svenska Alarm och VD Christofer Eriksson deltog nyligen i SUBA, Sweden Ukraine Business Action. Syftet var att belysa fördelarna med…
Säkerhetssystem för ditt bygge
3 maj, 2024Det är viktigt att hålla nere kostnaderna på ett bygge, men inte på bekostnad av säkerheten. Oavsett om du är…
Svenska Alarm halverar antalet onödiga väktarutryckningar
18 april, 2024Ingen trygghetslösning är komplett utan en snabb och pålitlig väktartjänst. Därför skapade Svenska Alarm för några sedan den unika lösningen…