Datorstölder blir allt vanligare - 8 tips för att skydda dig

Så skyddar du dig mot datorstölder

Tyvärr har datorstölder blivit vanligare, något som bland annat beror på att de blir alltmer förekommande i de svenska hemmen och företagen. Det allra mest förekommande för företag under senare år är att datorstölder i första hand sker från kontor som befinner sig på de lägre våningsplanen. Detta eftersom att det för tjuven varit alltför enkelt att krossa ett fönster, grabba tag i bytet och sedan promenera iväg från brottsplatsen med stöldgodset – allt med god marginal innan polisen hinner anlända till brottsplatsen.

tips på hur du skyddar dig mot datorstöldEnligt en undersökning som genomförts av säkerhetsföretagen McAfee och Monitor så framkommer det att:

  • Bland de företag som deltog rapporterade mer än 81 procent att de fått en eller flera laptops innehållandes känslig företagsinformation stulna under tidsperioden 2005 och 2006.
  • Datorstölder har kostat företagen i USA hela 6,7 miljoner dollar (cirka 40 miljoner kronor).

Det som kan anses vara mest skrämmande med undersökningen var dock att hela 73 procent av företagen uppgavs sakna säkerhetsföreskrifter för hur de anställda får hantera företagets bärbara datorer. Utan en sådan föreskrift kan företaget inte bara riskera att datorn försvinner eller att känslig information når en tredje part, utan också att datorerna drabbas av elaka datorvirus så som ransomware.

Datorstölder – så här skyddar du dig!

  1. Installera ett modernt företagslarm eller hemlarm
  2. Stöldskyddsmärk din bärbara dator
  3. Lås alltid fast datorn
  4. Installera ett effektivt spårningsprogram
  5. Gör backup av alla viktiga filer med jämna mellanrum och kryptera känslig information
  6. Se till så att datorns har ett lösenord som är svårt att knäcka
  7. Upprätta säkerhetsföreskrifter för hur datorerna får hanteras
  8. Investera i kvalitetsglas som försvårar inbrott för tjuven

Information från PC för alla

Gör som 23,804 andra och få bra tips varje månad

Signa upp till vårt nyhetsbrev